Ministr zemědělství představil v Bělehradě prvního agrárního diplomata České republiky v Srbsku

18.10.2015 11:36

Ministr zemědělství Marian Jurečka na pracovní cestě v Srbsku představil nového agrárního diplomata Pavla Svobodu, jednal se srbskou ministryní zemědělství Snežanou Bogosavljević Bošković o situaci v mléčném sektoru a spolupráci v zemědělském obchodě i ve vodním hospodářství a zahájil den otevřených dveří české zemědělské technologie ve Staparu.

Ministr zemědělství představil v Bělehradě prvního agrárního diplomata České republiky v Srbsku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zemědělství Marian Jurečka

„První zemí, kde mohu oficiálně představit zemědělského diplomata je Srbsko. Pavel Svoboda zde bude mít za úkol podporovat obchodní spolupráci českých potravinářů, zemědělců a podnikatelů se srbskými partnery,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.  Česká republika v současnosti zřizuje síť agrárních diplomatů na zastupitelských úřadech ČR ještě v Rusku, Číně a Saúdské Arábii.

V Bělehradě jednal Marian Jurečka se srbskou ministryní zemědělství Snežanou Bogosavljević Bošković o agrárním zahraničním obchodu, který dosáhl v posledních dvou letech nejlepších výsledků od vzniku samostatné Republiky Srbsko v roce 2006.

„Naše země velmi dobře spolupracují v oblasti kontroly rostlinné produkce. Ministerstvo zemědělství je připraveno poskytnout také zkušenosti svých expertů na lesnictví, veterinární péči, rybářství a bezpečnost potravin,“ uvedl Jurečka.

Srbsko a Česká republika spolupracují ve vodohospodářské sféře. Čeští odborníci pomohli svými zkušenostmi při řešení popovodňové obnovy a protipovodňové ochrany po záplavách, které postihly Srbsko v loňském roce. Kontakty spolu udržují také české a srbské zemědělské university. Zahradnická a Agronomická fakulty Mendelovy university v Brně dlouhodobě přijímá nadané srbské studenty.

Ministr s ministryní probírali i složitou situaci na evropském trhu s mlékem, jehož producenti se v posledních měsících potýkají s nízkými výkupními cenami.

Po jednání se Marian Jurečka v obci Stapar zúčastnil otevření nové odchovny selat, pro kterou dodala svoji technologii česká firma. Na akci prezentovaly své výrobky a zemědělskou techniku další české zemědělské a potravinářské podniky.

Obrat agrárního zahraničního obchodu ČR se Srbskem v letech 2010 až 2013 vzrostl z 349 milionů korun na 680 milionů. V loňském roce dosáhl obrat 676 milionů korun. Mezi nejvýznamnější položky, které se z České republiky do Srbska vyváží, patří sušené mléko a smetana, potravinové přípravky, přípravky k výživě zvířat, výrobky z obilí, lihoviny a od roku 2013 pivo. V dovozu ze Srbska do ČR převažuje již tradičně slunečnicový olej, ovoce, víno, čerstvá i mražená zelenina a v posledních letech také přípravky k výživě zvířat.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…