Ministři obrany EU jednali v Amsterdamu

07.02.2016 11:50

Ve dnech 4. a 5. února se ministr obrany Martin Stropnický účastnil neformálního zasedání ministrů obrany členských států EU v Amsterdamu.

Ministři obrany EU jednali v Amsterdamu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Martin Stropnický

Na programu ministrů byla spolupráce v oblasti obrany, ale také zahraniční operace pod hlavičkou EU - konkrétně oblast Sahelu (EUTM Mali), Afrického rohu (EUNAVFOR Atalanta, EUTM Somalia) a Středoafrické republiky (EUMAM RCA, budoucí EUTM RCA).

Ministr obrany Martin Stropnický v této souvislosti uvedl, že Česká republika by mohla až zdvojnásobit počet svých vojáků v misi Evropské unie v Mali. Mezi necelými 600 vojáky působícími zde pod vlajkou EU jsou zástupci 25 evropských států, z toho 22 členských států EU. "My jsme se od samého začátku hlásili k tomu, že bychom byli v Mali schopni pomoci více," řekl ČTK ministr obrany Martin Stropnický, podle kterého je česká pomoc v zemi potřebná a Praha je proto připravená uvažovat až o zdvojnásobení stávajícího počtu vojáků v misi EU.

V současné době celkem 39 českých vojáků odpovídá především za ochranu velitelství malijské výcvikové mise (EUTM). Na severu Mali v rámci mise OSN bude brzy působit dalších 25 příslušníků 601. skupiny speciálních sil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…