Ministři spravedlnosti Evropské unie zahájili lucemburské předsednictví

12.07.2015 16:59

Ve dnech 9. a 10. července 2015 zasedala v Lucemburku Rada ministrů spravedlnosti a vnitřních věcí EU. Justiční část navázala v pátek na debatu ministrů vnitra. Za Českou republiku se jednání zúčastnila delegace Ministerstva spravedlnosti vedená ministrem Robertem Pelikánem.

Ministři spravedlnosti Evropské unie zahájili lucemburské předsednictví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Ministři se zabývali třemi hlavními tématy: směrnicí o boji vedeném trestněprávní cestou proti podvodům poškozujícím finanční zájmy Unie (tzv. směrnice PIF), nařízením o zřízení Úřadu evropského veřejného žalobce a připravovanou revizí nařízení v oblasti rodinného práva (tzv. nařízení Brusel II bis).

Jednání bylo zahájeno pracovní snídani ministrů, na níž diskutovali o otázce vhodnosti zahrnutí trestné činnosti související s DPH do rozsahu působnosti směrnice. Většina ministrů dle očekávání zahrnutí této otázky do působnosti nepodpořila. Česká republika se domnívá, že existují jiné cesty, které mohou účinněji těmto podvodům předcházet, a to nikoliv cestou trestního práva, ale daňovými instituty, jako je např. mechanismus reverse-charge, tj. přenesení daňové povinnosti z poskytovatele na příjemce plnění. Následně se ministři věnovali vybraným otázkám týkajícím nařízení o zřízení Úřadu evropského veřejného

žalobce, a to konkrétně povolovacímu režimu při zajišťování přeshraničních vyšetřovacích úkonů a soudnímu přezkumu rozhodnutí přijatých evropským prokurátorem. Ministr Pelikán uvedl, že je potřebná ještě další diskuze ohledně navrhovaného systému spolupráce při přeshraničním zajišťování vyšetřovacích úkonů. Co se týče soudního přezkumu, „sice lze pracovat s variantou 2, nicméně jsou tu velmi důležité praktické aspekty, které musí být dále řešeny; osobně se domnívám, že Soudní dvůr není připraven na tento typ sporů, zřejmě by bylo třeba vytvořit specializovaný tribunál, což však není nynější trend,“ poznamenal ministr Pelikán.

Posledním projednávaným tématem byla prvotní výměna názorů na plánovanou revizi nařízení o příslušnosti a uznávání a výkonu rozhodnutí ve věcech manželských a ve věcech rodičovské zodpovědnosti. Česká republika velice vítá zahájení této diskuse, protože nařízení považuje za stěžejní předpis v EU na poli justiční spolupráce v rodinných věcech. „Dosavadní fungování nařízení můžeme hodnotit pozitivně, předpis nepochybně přispěl ke zvýšení právní jistoty v rodinně-právních vztazích. Přesto existuje prostor ke zlepšení v některých aspektech. Zejména bychom rádi zefektivnili a zrychlili vedení soudních řízení s ohledem na skutečnost, že čas plynoucí v kauzách týkajících se nezletilých dětí je nesmírně cenný,“ dodal ministr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…