Ministři spravedlnosti jednali o efektivnějším boji s podvody

15.10.2016 11:11

V pátek se konala justiční část Rady ministrů spravedlnosti a vnitra Evropské unie. Ministři spravedlnosti se zaměřili především na návrhy, které by měly zefektivnit boj s podvody směřovaným proti finančním zájmům Evropské unie. Českou delegaci vedl ministr spravedlnosti Robert Pelikán.

Ministři spravedlnosti jednali o efektivnějším boji s podvody
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Robert Pelikán

Ministři spravedlnosti se na podzimním zasedání Rady pro spravedlnost a vnitro zaměřili především na návrh směrnice o boji vedeném trestněprávní cestou proti podvodům poškozujícím finanční zájmy Unie (tzv. PIF směrnice) a na návrh nařízení o zřízení Úřadu evropského veřejného žalobce. Oproti dřívějším zasedáním došlo k výraznému posunu ohledně otázky zahrnutí podvodů v oblasti DPH do rozsahu působnosti směrnice PIF a Úřadu evropského veřejného žalobce. Ministři spravedlnosti potvrdili závěry, které vyplynuly již z diskuse ministrů financí na Radě ECOFIN konané dne 11.10.2016.

Většina členských států se přiklání převážně k tomu, že by závažné přeshraniční podvody v oblasti DPH mohly za určitých podmínek spadat do působnosti směrnice a Úřadu evropského veřejného žalobce. „Je ovšem důležité pokrýt pouze skutečně ty nejzávažnější případy přeshraniční kriminality, které překračují určitou prahovou hodnotu. Za Českou republiku preferujeme co nejvyšší limit nejlépe ve výši 10 miliónů Euro,“ uvedl ministr spravedlnosti Robert Pelikán. V obdobném duchu se vyjádřila i řada dalších států. 

Ministři dále diskutovali přetrvávající výhrady k textu nařízení o zřízení Úřadu evropského veřejného žalobce. Opakovaně zazněl naléhavý apel, aby zřízení Úřadu evropského veřejného žalobce nemělo za následek snižování rozpočtu Eurojustu. „Předpokládáme, že Eurojust bude poskytovat důležitou součinnost Úřadu evropského veřejného žalobce, nebylo by tedy v našem zájmu jej finančně a personálně oslabovat,“ uvedl k tomu ministr Pelikán. Komisařka Jourová v této souvislosti zdůraznila, že to určitě není jejich cílem.

Ministři se rovněž věnovali tématu spolupráce prostřednictvím Eurojustu v oblasti boje proti terorismu. Ministr Pelikán při této příležitosti předložil ke zvážení návrh propojení národní evidence trestních stíhání s funkcí identifikace shody na principu anonymního potvrzení shody (tzv. hit/no hit mechanismus).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

7:44 CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

Letos v létě představí Savonlinna českou kulturu v mnoha podobách. Hostovat zde bude prestižní Národ…