Ministři spravedlnosti jednali v Bratislavě o aktuálních otázkách evropského práva

09.07.2016 21:20

Ve dnech 7. a 8. července 2016 se ve slovenské Bratislavě uskutečnilo zasedání Rady EU za účasti ministrů spravedlnosti a vnitra.

Ministři spravedlnosti jednali v Bratislavě o aktuálních otázkách evropského práva
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Evropské unie

Jednalo se o první akci na vysoké úrovni pořádané během slovenského předsednictví v Radě EU. Slovensko se předsednictví ujalo 1. července 2016 po Nizozemsku a na přelomu roku je předá Maltě. Českou republiku na justiční části jednání zastupoval Petr Jäger, náměstek ministra spravedlnosti pro řízení sekce mezinárodní a ústavněprávní.

Jedním z hlavních témat, kterými se ministři zabývali, byl návrh nařízení o vytvoření úřadu evropského veřejného žalobce (tzv. EPPO). Debatovalo se zejména o způsobech, jak zajistit efektivní výkon kompetencí EPPO, včetně nastavení funkční spolupráce mezi ním a dalšími unijními institucemi zabývajícími se přeshraničním zločinem (EUROJUST a OLAF). Evropská komise přislíbila předložit realistickou analýzu nákladů souvisejících s uvažovaným institucionálním rámcem. Je přesvědčena, že nový systém bude efektivnější než vedení paralelních trestních řízení v několika členských státech. Dále se Komise snažila přesvědčit členské státy, aby přehodnotily svou případnou rezervovanou pozici k zahrnutí podvodů na dani z přidané hodnoty do rozsahu působnosti směrnice o ochraně finančních zájmů EU a v zásadě též do kompetence EPPO. Tuto otázku bude Komise v brzké době rovněž projednávat s ministry financí.

Ministři si dále vyměňovali zkušenosti s problematikou kyberkriminality a vyhodnocovali výzvy, které představuje zejména fenomén šifrování dat souvisejících s trestnou činností. „V České republice neexistuje právní úprava, na jejímž základě by bylo možné donutit podezřelého či obviněného, aby orgánům činným v trestním řízení zpřístupnil svůj dešifrovací klíč“, uvedl náměstek Jäger. Dodal, že zásadním limitem je ústavní zákaz nucení k sebeobviňování v trestním řízení.

Evropská komise rovněž představila nový návrh revidovaného nařízení o příslušnosti a uznávání a výkonu rozhodnutí ve věcech manželských a ve věcech rodičovské zodpovědnosti (tzv. nařízení Brusel IIa). Jedná se o stěžejní předpis v oblasti mezinárodní spolupráce v rodinných věcech a ČR vítá možnost modernizovat tento instrument, a do budoucna tak přispět k urychlení citlivých mezinárodních kauz týkajících se nezletilých dětí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…