Ministři zemědělství jednali o možnosti zjednodušení pravidel Společné zemědělské politiky

05.04.2017 9:07

Především o zjednodušení Společné zemědělské politiky dnes v Lucemburku jednali představitelé zemědělských resortů Evropské unie. Za Českou republiku se setkání Rady pro zemědělství a rybářství účastnil náměstek sekce zemědělských komodit, zahraničních vztahů a ekologického zemědělství Jiří Šír.

Ministři zemědělství jednali o možnosti zjednodušení pravidel Společné zemědělské politiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo zemědělství

Rada pro zemědělství a rybářství EU dnes projednává návrh, který by měl především zjednodušit a zefektivnit stávající podobu a fungování Společné zemědělské politiky.

„Pro Českou republiku je zjednodušení Společné zemědělské politiky, a to jak z pohledu zemědělců, tak úřadů, velmi podstatné. V případě předloženého návrhu máme výhrady tam, kde zjednodušení chybí, je nedostatečné, nebo se změny týkají oblastí, které nebyly součástí původního návrhu,“ řekl náměstek Šír.

V předloženém dokumentu přetrvávají z pohledu ČR některé sporné otázky, např. zachování hektarových limitů u platby pro mladé zemědělce či navýšení vnitrostátních podpor pro producentské organizace v zemích s nízkou organizovaností.

„Jsme velmi zklamáni, že v textu aktuálně není zohledněn původní návrh Evropské komise, podle kterého se měl zrušit hektarový limit, na jehož základě se vyplácejí podpory mladým zemědělcům. Odstranilo by to jednu z překážek, které jim brání získat vyšší finanční podporu a napomohlo by to generační obměně v zemědělství. Naopak podporujeme některé pozitivní prvky, jako je například dobrovolný charakter u definice aktivního zemědělce,“ uvedl Jiří Šír.

Evropská komise členské státy informovala rovněž o aktuální situaci s podvody s masem v Brazílii. Dle názoru ČR jde v tomto případě o závažnou systémovou chybu, neboť do ní byli v Brazílii zapojeni výrobci i dozorové orgány. ČR v této souvislosti zahájila mimořádné kontroly potravin brazilského původu a doporučila na jednání Rady navýšení procenta odběru vzorků při vstupu brazilského zboží do EU. Evropská komise by měla do poloviny května provést v Brazílii audit.

Jiří Šír se při příležitosti zasedání ministrů zemědělství sejde s generálním ředitelem Generálního ředitelství Evropské komise pro zemědělství a rozvoj venkova J. B. Plewou, tématem jejich jednání bude především reforma Společné zemědělské politiky.

Přílohy

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

16:05 Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

Téměř půl tuny drůbežího masa a mořských plodů přepravovaných v nevhodných podmínkách objevili ústeč…