Ministryně Marksová se zúčastnila zasedání Rady EPSCO v Lucemburku

16.06.2017 21:54

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová ve čtvrtek jednala v Lucemburku, kde se zúčastnila zasedání Rady EU pro zaměstnanost, sociální politiku, zdraví a ochranu spotřebitele (Rada EPSCO).

Ministryně Marksová se zúčastnila zasedání Rady EPSCO v Lucemburku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová

Dohodnuta byla doporučení EU pro jednotlivé členské státy v rámci evropského semestru pro koordinaci hospodářských politik nebo revize směrnice o ochraně zaměstnanců před karcinogeny a mutageny. Diskutovalo se také o Evropském pilíři sociálních práv.

„My podporujeme navržené principy Evropského pilíře sociálních práv jako východisek pro sociální politiku Evropské unie v příštích deseti letech, teď je třeba shodnout se na obsahu a budoucím provádění v praxi,“ uvedla ministryně Marksová. Pilíř je primárně určen pro země eurozóny. „Iniciativa by se měla týkat všech členských států, jinak by se prohloubilo rozdělení EU,“ upozornila ministryně.

Ministryně Marksová přivítala dohodu o revizi směrnice o ochraně zaměstnanců před riziky spojenými s působením karcinogenů a mutagenů při práci.

Členským státům se ale nepodařilo najít shodu u revize směrnice o vysílání pracovníků v rámci poskytování služeb, u revize nařízení o koordinaci systémů sociálního zabezpečení nebo u návrhu tzv. evropského aktu přístupnosti. ČR patří mezi země, které se obávají negativních dopadů revize směrnice o vysílání pracovníků na zaměstnanost zejména v malých a středních podnicích v sektoru dopravy. „Chceme najít takové řešení, které umožní dostatečnou sociální ochranu vysílaných pracovníků a zároveň nebude vytvářet překážky na vnitřním trhu,“ uvedla ministryně.

ČR obecně podporuje změny, které obsahuje návrh na revizi nařízení o koordinaci systémů sociálního zabezpečení, jehož projednávání bude pokračovat. Příliš rychlé přijetí návrhu bez důkladného projednání sporných otázek by mohlo vést k problémům při provádění nařízení v praxi.

Návrh evropského aktu přístupnosti, který má zpřístupnit vybrané výrobky a služby na vnitřním trhu pro osoby se zdravotním postižením, ČR podporuje. V návrhu ale přetrvávají určité technické problémy, které se budou nadále řešit, aby tato nová legislativa přispěla ke zkvalitnění života zdravotně postižených. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Evropě není bezpečno, velkým problémem je islamizace, varuje expert David Bohbot v nové knize

9:25 V Evropě není bezpečno, velkým problémem je islamizace, varuje expert David Bohbot v nové knize

Evropa už není tak bezpečná, jak bývala, soudí jeden z našich nejvýznamnějších česko-izraelských bez…