Ministryně Valachová od sjednocení péče práv dětí neustupuje

05.11.2015 15:32

Ministryně Kateřina Valachová od spolupráce směřující ke sjednocení péče práv dětí neustupuje, jen se podpis memoranda odkládá.

Ministryně Valachová od sjednocení péče práv dětí neustupuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová

"Důvod je čistě organizační, je nezbytné souhlasné stanovisko Asociace krajů, neboť právě kraje zřizují některé typy těchto zařízení. Od počátku na to upozorňuji, ale jde samozřejmě o společný zájem všech tří ministrů dotčených resortů. Schůzka se měla konat 30. října, nyní se přeložila na 20.listopadu. Čekáme tedy na toto jednání, a pak není problém memorandum neuzavřít. Debata o transformaci péče o ohrožené děti se celospolečensky vede dvacet let, vede ji soustředěně dva roky i tato vláda, neboť si problémy související s právy dětí, ústavní péčí a jistou roztříštěností problematiky uvědomuje.

Vycházím z programového prohlášení vlády a jejich dalších strategických dokumentů, a právě proto ministryni Marksovou v jejich snahách podporuji s tím, že od počátku trvám na tom, že zařízení, která jsou v gesci MŠMT, tedy ta pro výkon ústavní a ochranné výchovy a pro preventivně výchovnou péči (diagnostické a výchovné ústavy, dětské domovy se školou a střediska výchovné péče) pod námi nadále zůstanou, neboť v těchto zařízeních probíhá výchovně vzdělávací proces zajišťovaný vysoce kvalifikovaným personálem. S tím ale ministryně Marksová od počátku počítá. Bude na ní také vyjednat shodu s ministerstvem zdravotnictví. Právě MPSV totiž připravuje věcný záměr zákona o rodině, který má předložit vládě příští rok a který má právě sjednocení péče práv dětí kromě jiného řešit. Memorandum je pouze první krok," upřesňuje ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová.

Její tisková mluvčí Jarmila Balážová dodává, že Kateřina Valachová zatím komunikuje a chce komunikovat s Federací dětských domovů a dalšími představiteli zařízení, která MŠMT zřizuje, aby znala jejich názor. Kromě toho chystá resort projekt financovaný z evropských prostředků, jehož cílem má být monitorování potřeb dětí ve zmiňovaných zařízeních pro výkon ústavní a ochranné výchovy a pro preventivně výchovnou péči, a také podmínek, ve kterých s těmito dětmi a mládeží pracuje kvalifikovaný personál.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…