Ministryně s premiérem otevřeli nové prostory sekce

27.12.2016 12:30

Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) Kateřina Valachová otevřela společně s předsedou vlády Bohuslavem Sobotkou nové samostatné prostory sekce sportu a mládeže slavnostní střelou na hokejovou branku. Poprvé v historii tak sport a mládež získávají v rámci ministerstva své vlastní prostory, které se nacházejí na Senovážném náměstí.

Ministryně s premiérem otevřeli nové prostory sekce
Foto: MŠMT
Popisek: Ministryně Kateřina Valachová s předsedou vlády Bohuslavem Sobotkou

Vláda pro rok 2017 významně navyšuje rozpočet sportu, preferuje sport dětí a mládeže společně s konkurenceschopnou reprezentací České republiky. V příštím roce bude MŠMT přerozdělovat 6 miliard korun, což je téměř o polovinu více než tomu bylo letos.

Jednou z priorit pro nadcházející rok je zvýšení pohybové gramotnosti dětí a zastavení poklesu zdatnosti. MŠMT se i nadále bude zaměřovat na přímou podporu sportovních klubů a tělovýchovných jednot. „Tento rok jsme odstartovali neinvestiční dotační program VIII. Pro příští rok z něj sportovním klubům a tělovýchovným jednotám přerozdělíme 1 miliardu korun. V České republice je celá řada nadšenců, kteří po práci chodí do sportovních klubů trénovat děti i mládež. Tito lidé nevychovávají budoucí mistry světa či olympijské vítěze, ale budují pevný vztah dětí ke sportu a zaslouží si naše nejen slovní uznání,“ říká ministryně Valachová.

Kromě sportovních klubů chce MŠMT postavit základnu sportu také na školním a univerzitním sportu, tedy přisunout možnost sportu dětem a mládeži přímo do škol. „Chceme plošně rozšířit projekt Hodina pohybu navíc. Od září 2017 jsme vytvořili podmínky pro obnovení povinné výuky plavání do škol. Pro rok 2017 navyšujeme rozpočet na školní sport na dvojnásobek na 60 milionů korun, přesto budeme hledat další zdroje ke zlepšování podmínek pro denní pohybové aktivity dětí na školních sportovištích. Věřím, že se v blízké budoucnosti objeví jasné signály o vyšším zapojení dětí a mládeže do sportu,“ vysvětluje Valachová.

Základními úkoly MŠMT na rok 2017 zůstává vytvoření rejstříků sportovců, sportovních organizací a sportovních zařízení, což přinese objektivizaci informací o sportovním hnutí a adresnější a transparentnější zacílení dotací.

Ministryně Valachová otevřela nové prostory sekce sportu a mládeže slavnostní střelou na hokejovou bránu a zavzpomínala tak na své dětství, kdy na zamrzlém rybníce hrávala hokej. Slavnostní otevření se uskutečnilo v zasedací místnosti nových prostor na Senovážném náměstí, která byla vyzdobena vzácnými hokejovými sportovními artefakty. K vidění byl například pohár z hokejového mistrovství Evropy z roku 1911 či poslední trofej, kterou čeští hokejisté získali před šesti lety – pohár ze světového šampionátu v Kolíně nad Rýnem. V příštím roce bude tato místnost sloužit také k oslavě sportu, pro veřejnost zde vždy jeden den v měsíci proběhnou výstavy významných sportovních artefaktů českých reprezentantů, autogramiády se sportovci a ve spolupráci se svazy budou poskytovány informace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…