Ministryně z Libereckého kraje: "Větší využívání peněz z přeshraniční spolupráce je přesně to, co chci, aby se více podporovalo"

12.08.2015 13:21

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová se včera vrátila z Libereckého kraje. Během této dvoudenní (10. – 11. srpna) pracovní návštěvy diskutovala se zástupci kraje o podpoře kulturních památek, cestovního ruchu, sociálního bydlení a představila také možnosti využití evropských dotací z Integrovaného regionálního operačního programu a národních programů Ministerstva pro místní rozvoj. Ocenila také přínos programu přeshraniční spolupráce.

Ministryně z Libereckého kraje: "Větší využívání peněz z přeshraniční spolupráce je přesně to, co chci, aby se více podporovalo"
Foto: red
Popisek: Karla Šlechtová při návštěvě Libereckého kraje

Ze svých cest po krajích jsem nemohla vynechat ani Liberecký kraj, který se může pyšnit značnou rozlohou chráněných území, což se odráží v kráse krajiny všude tam, kam jen oko dohlédne. Jsem zde, abych viděla výstupy projektů financovaných z evropských dotací, ale i projektů podpořených z národních zdrojů Ministerstva pro místní rozvoj, a abych měla zpětnou vazbu, zda jsou tyto finance správně směrovány a využívány. Na základě toho přizpůsobuji národní programy potřebám regionu. Příští rok chci například vyhlásit národní program, který bude poskytovat dotace na modernizaci místních komunikací. Nedílnou součástí mých cest do krajů je i diskuze se zástupci místních samospráv a sdružení. Snažím se naslouchat jejich problémům,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

Během úterního dopoledního jednání s představiteli  Libereckého kraje a hejtmanem si ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová našla čas na návštěvu Evropského domu, kde žadatelé mohou nalézt na jednom místě zástupce všech resortů, spojených s využíváním evropských fondů. Tento objekt by tedy měl sloužit i potřebám Ministerstva pro místní rozvoj a umožnit získat co nejvíce vhodných informací, podnětů a podkladů blíž k občanům v regionech. Evropský dům podává informace nejen směrem k občanům, ale poskytuje také zpětnou vazbu pro Ministerstvo pro místní rozvoj, jenž na tyto podměty může reagovat a získává tak řadu užitečných informací pro zlepšení.

„Domnívám se, že ne příliš mnoho občanů České republiky ví, že máme možnosti čerpat finance z přeshraniční spolupráce a já cítím jako svoji povinnost, abych šířila osvětu a především abych podpořila svoji přítomností kvalitu těchto projektů a upozornila na ně,“ dodala Karla Šlechtová.

Během poledne navštívila ministryně Šlechtová hasičskou zbrojnici Krásná Studánka, kde byla díky projektu podpořeného z operačního programu přeshraniční spolupráce Česká republika – Sasko pořízena hasičská technika za účelem ochrany obyvatel před mimořádnými událostmi. Po pracovním obědě se pak delegace přesunula do obce Heřmanice, která byla před pěti lety těžce postižena povodněmi. V srpnu 2010 zde došlo k celkovému odplavení komunikace včetně podkladních vrstev. Díky národním dotacím Ministerstva pro místní rozvoj došlo k opravě krajské komunikace a obnově obecního majetku po způsobených škodách.

 

reklama

autor: Ministerstvo pro místní rozvoj

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

13:04 DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začne od středy 17. dubna 2024 od brzkých ranních hodin s opravou…