Minulý rok byl srážkově podnormální. Z hlediska historického pozorování se zařadil do skupiny dvaceti suchých let

11.09.2016 18:40

Stav hospodaření s vodou, ochranu povrchových i podzemních vod a ochranu před povodněmi popisuje takzvaná Modrá zpráva za rok 2015, kterou dnes schválila vláda. Materiál předložený společně Ministerstvem zemědělství a Ministerstvem životního prostředí se věnuje i všem činnostem zahrnovaným do vodního hospodářství v působnosti obou resortů.

Minulý rok byl srážkově podnormální. Z hlediska historického pozorování se zařadil do skupiny dvaceti suchých let
Foto: mze.cz
Popisek: Ministerstvo zemědělství ČR

„Oproti loňské zprávě jsou v té letošní nově zařazeny samostatné podkapitoly, které reagují na aktuální vývoj v oblasti vodního hospodářství, tedy například podkapitoly zabývající se suchem a meziresortní komisí VODA-SUCHO. Rok 2015 byl srážkově podnormální a z hlediska historického pozorování, které trvá zhruba 130 let, ho lze zařadit do skupiny přibližně 20 suchých let. Průměrný roční srážkový úhrn představoval 79 % srážkového normálu,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Meziresortní komise VODA-SUCHO loni zpracovala dokument „Příprava realizace opatření pro zmírnění negativních dopadů sucha a nedostatku vody“. Tento dokument obsahuje 50 úkolů, jejichž výsledky má komise předložit vládě do konce letošního roku. Koncept ochrany před následky sucha pro území ČR, který bude poté sestaven, má vláda dostat do 30. 6. 2017.

Modrá zpráva také uvádí, že v roce 2015 bylo v České republice zásobováno z vodovodů 9,93 mil. obyvatel (94,2 %). Ve všech vodovodech bylo vyrobeno celkem 599,6 mil. m3 pitné vody. Za úplatu, tedy fakturováno, bylo dodáno 476,8 mil. m3 pitné vody, z toho pro domácnosti 318,7 mil. m3.

Nejvyšší podíl obyvatel zásobených pitnou vodou z vodovodů byl v roce 2015, stejně jako v předchozím roce, v Karlovarském kraji, v Praze (100 %) a v Moravskoslezském kraji
(99,9 %). Nejnižší podíl byl v kraji Plzeňském (83,9 %) a Středočeském (84,6 %).

V loňském roce žilo v domech připojených na kanalizaci 8,882 mil. obyvatel ČR (84,2 %). Délka kanalizační sítě byla prodloužena o 627 km na 45 884 km. Celkový počet čistíren odpadních vod (ČOV) se podle údajů Českého statistického úřadu zvýšil oproti roku 2014 o 50, tedy na 2 495 ČOV v celé ČR.

Pokud jde o protipovodňovou ochranu, vláda schválila na konci roku 2015 Závěrečné vyhodnocení programu „Podpora prevence před povodněmi II“ realizovaného v letech 2007–2014, které jí předložilo Ministerstvo zemědělství. Během trvání tohoto programu bylo na vybudování protipovodňových opatření či zpracování studií záplavových území vynaloženo celkem 11 543 mil. Kč, z toho 10 128 mil. Kč ze státního rozpočtu a 1 415 mil. Kč z vlastních zdrojů investorů a jiných zdrojů. Zvýšila se ochrana více než 466 tis. obyvatel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…