Mise na Islandu, vzdušné boje na cvičení i střet s ptákem s dobrým koncem. Čáslavští vojáci prožili rok plný událostí

08.01.2016 15:15

Letouny gripen vloni oslavily deset let služby v Armádě ČR, v létě zajišťovaly ochranu vzdušného prostoru Islandu a stihly také několik významných cvičení. Pojďte si připomenout ty nejdůležitější události roku 2015 čáslavské základny v krátkém ohlédnutí.

Mise na Islandu, vzdušné boje na cvičení i střet s ptákem s dobrým koncem. Čáslavští vojáci prožili rok plný událostí
Foto: hns
Popisek: Saab JAS 39 Gripen, Ilustrační foto

Britské typhoony v Čáslavi

V březnu na letiště v Čáslavi zavítala čtveřice strojů Eurofighter Typhoon britského Královského letectva, aby v rámci cvičení Quo Vadis nacvičovala společně s českými piloty manévrové vzdušné boje. „Je to poprvé, kdy cvičíme vzdušné boje proti letounům JAS-39 Gripen. Je to pro nás cenná zkušenost,“ uvedl starší pilot typhoonu major Paul Gardiner a dodal: „Naše stroje jsou možná motorově silnější, gripen naopak umí operovat při nižších rychlostech a tuto schopnost čeští piloti výtečně užívají, takže výsledek souboje se odvíjí od zvolené taktiky pilota.“ Celkově souboje českých a britských pilotů dopadly nerozhodně a potvrdily schopnosti a vysokou úroveň výcviku pilotů čáslavské 211. taktické letky, kteří si dovedou poradit i s protivníkem se silnějším strojem.

Návštěva prezidenta republiky

Historicky první návštěva hlavy státu se na základně v Čáslavi odehrála 29. dubna. Prezident Miloš Zeman si prohlédl leteckou techniku a výstroj a byly mu představeny dlouhodobě plněné úkoly. „S úctou k Vaší práci“ vepsal prezident republiky do kroniky a slavnostně dekoroval bojový prapor základny.

Provozovatelé gripenů se sešli na Lion Effort 2015

V květnu čáslavští hostili mezinárodní letecké cvičení Lion Effort 2015 pro státy provozující letouny JAS-39 Gripen. Cvičení se zúčastnilo šest českých, pět maďarských a jedenáct švédských gripenů. Kromě nich se zapojily i české letouny L-159, Mi-171, Mi-24, C-295 CASA a L-410 a polské a německé stroje cvičení podporovaly z domovských základen. Thajští piloti, kteří do Čáslavi přiletěli bez svých strojů, pak působili jako pozorovatelé. Rozsah cvičení, jednoho z největších v roce 2015 a největšího, jaké kdy hostila čáslavská základna, si vyžádal zvýšené nasazení nejen pilotů a techniků, ale i podpůrného personálu. Připravenost základny navíc prověřila nehoda maďarského gripenu, která se naštěstí obešla bez zranění pilotů či personálu na zemi.

Výročí deseti let letounu gripen a Den otevřených dveří

Na cvičení Lion Effort 2015 plynule navázala oslava výročí deseti let služby letounu JAS-39 Gripen ve vzdušných silách Armády ČR. Oslavy se v pátek 22. května zúčastnili přední čeští i švédští funkcionáři v čele s ministrem obrany Martinem Stropnickým a velitelem Vzdušných sil AČR brigádním generálem Liborem Štefánikem. V duchu tohoto významného výročí se nesl též tradiční Den otevřených dveří letiště Čáslav. Airshow nabízela stejně jako v minulých letech statické ukázky Armády České republiky, doprovodné programy a samozřejmě velké množství leteckých ukázek. Dechberoucí byl průlet formace deseti letounů JAS-39 Gripen. České, švédské a maďarské letouny vytvořily tvar šipky a perfektní formaci s přesnými rozestupy udrželi piloti i během vytočení směrem od diváků.

Druhá mise na Islandu

Od 20. července do 29. srpna zajišťovalo 2. úkolové uskupení Armády České republiky ochranu vzdušného prostoru Islandu. Čeští stíhači během mise realizovali 91 letů a ve vzduchu strávili více jak 150 hodin. Vláda schválila nasazení čtyř letounů JAS-39 Gripen (pátý záložní) a 70 osob začátkem června, když tak reagovala na urgentní požadavek NATO. Úkoly tzv. Air Policingu měly původně zabezpečovat kanadské vzdušné síly, které se ale zaměřily na letecké operace proti tzv. Islámskému státu. Mimořádné nasazení prostředků a sil AČR se tak stalo příspěvkem ke kolektivní ochraně NATO a v podstatě i příspěvkem k boji proti tzv. Islámskému státu. Jednalo se o historicky čtvrté nasazení letounů JAS-39 Gripen k ochraně vzdušných prostorů členských států NATO. V letech 2009 a 2012 chránily české gripeny vzdušný prostor pobaltských států, v roce 2014 působily na Islandu.

Cvičení Trident Juncture 2015

V říjnu a listopadu se ve španělské Zaragoze zúčastnilo téměř 50 čáslavských vojáků mezinárodního cvičení Trident Juncture 2015. 21. základna taktického letectva vyčlenila pro tuto příležitost šest strojů L-159 ALCA. Jednalo se o největší cvičení Severoatlantické aliance za poslední desetiletí. Čáslavský kontingent se na cvičení představil v dobrém světle, mimo jiné i díky způsobu, jakým zvládnul zatím nejvážnější střet s ptákem. Téměř desetikilový sup těžce poškodil okraj pravého křídla alky. Pilot nadporučík Zbyněk Abel však zareagoval profesionálně, neztratil nad strojem kontrolu a i s poškozeným křídlem bezpečně přistál na základně v Zaragoze. Za způsob, jakým zvládl tuto nečekanou situaci, byl náčelníkem Generálního štábu AČR generálporučíkem Josefem Bečvářem vyznamenán Čestným odznakem AČR Za zásluhy.

Rok 2015 se pro čáslavskou základnu a její příslušníky stal rokem zkoušek, ale také velkých úspěchů. Její vojáci doufají, že rok 2016 bude přinejmenším stejně úspěšný. Letové akce začínají již tento čtvrtek 7. ledna.

EF Typhoon a JAS-39 Gripen

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…