Engage Hill: Mladí zaměstnanci se brání přesčasům v práci

24.11.2013 11:13

Ochota zaměstnanců českých firem pracovat přesčas se každým rokem snižuje. V posledních pěti letech většina zaměstnanců svoji práci hodnotí jako nepříjemnou. A nejvíce ženy pod 35 let.

Engage Hill: Mladí zaměstnanci se brání přesčasům v práci
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Počítač

Mladá generace už začíná vzdorovat a svoji nespokojenost dává nadřízeným najevo. Podmínky si klade i u pracovních pohovorů. Výsledky přináší průzkum mezi více než 6500 zaměstnanci českých firem o průměrném věku 35 let. Profily zaměstnanců společnost Engage Hill nasbírala v letech 2008 – 2012 v rámci projektu Balance Management.

Práce jako taková, bez ohledu na věk a pohlaví, je pro zaměstnance stále motivujícím prvkem. Od roku 2008 ji ale hodnotí stále častěji jako nepříjemnou. Na to, zda pro nás práce je či není příjemná, má největší vliv klima na pracovišti, konkurenční prostředí a podmínky k práci. Významnou roli za posledních 5 let samozřejmě hraje i propouštění.

V rámci stejné pracovní doby jsme nuceni zvládnout více práce, narůstá i zodpovědnost. Hlavní zlom nastal v roce 2010, kdy u nás vrcholila ekonomické krize. V jejím důsledku se rozvinulo i neetické jednání zaměstnanců, kteří začali více jednat ve svůj prospěch, na úkor firmy i kolegů.

Průzkum potvrdil, že dnes už většina lidí nestíhá svoji práci v klasických 40 hodinách za týden. To, co kdysi dělali dva, dnes už musí zvládnout jeden až jeden a půl zaměstnance. Přibývají pravidla a administrativa, ubývá kreativita a potěšení z práce. „Při déle trvajícím tlaku pak už není možné dělat práci s radostí a těšit se z ní. Lidé se cítí spíše jako stroje na vydělávání peněz, než jako kreativní pracovníci s vlastní přidanou hodnotou,“ konstatuje Filip Brodan, ředitel společnosti Engage Hill.

Mladší generace však začíná „vzdorovat“. Nejvíce se vnímání přesčasů změnilo u zaměstnanců pod 35 let, a zejména žen. Ještě před pěti lety jim přesčasové hodiny tolik nevadily, dnes už je hodnotí jako nepříjemné.

Zaměstnanci pod 35 let si mnohem více hlídají work-life balance a nezakrývají to. Při odpracování více hodin, než mají ujednáno v pracovní smlouvě, ihned požadují odměny či náhradní volno. Dokonce i u přijímacích pohovorů se nestydí přiznat, že všechen svůj osobní život nehodlají obětovat pouze práci. Pro generaci čtyřicátníků už je většinou nemyslitelné, aby si při přijímacích pohovorech kladli takové podmínky.

Dvacetiletí se už nezdráhají potenciálnímu zaměstnavateli přiznat, že nebudou pracovat na úkor svého osobního života. Otevřeně říkají, že si chtějí udržet své koníčky, vztahy a kamarády. „Starší generace“ je překvapena, kde zcela nezkušení absolventi pří prvním pohovoru berou takovou drzost. Jejich změna postojů k přesčasům a work-life balance je však velmi důležitým signálem pro celou společnost. Věřím, že se dnešním dvacátníkům podaří vyvážit pracovní a osobní život lépe, než jejich rodičům,“ popisuje Egita Renovica, HR ředitelka společnosti Engage Hill.

Zato pro zaměstnance starší 35 let se každodenní přesčasy staly stereotypem. Zejména to platí pro muže. A to i přesto, že za ně většinou nedostávají příplatky ani náhradní volno. Dokonce už to ani jako „práci přesčas“ nevnímají. Nejmarkantnější je to u větších mezinárodních společností, kde dnes téměř nenajdete manažery pracující pouze 40 hodin týdně.

Kulturu samozřejmosti „přesčasu“ vytváří nejen šéf, ale i kolegové, kteří delší pracovní dobu automaticky očekávají. Významné pohledy na hodinky ve chvíli, kdy jde manažer po osmi hodinách domů, proto dnes už nejsou výjimkou. Stejně jako dotazy typu „to už jdeš dnes domů“? „Bohužel, i když je to často myšleno z legrace a s nadsázkou, zaměstnanec pak často odchází s pocitem viny. Nepříjemný pocit se snaží zahnat a práci dohonit hned další den, čímž se dostává do kolotoče, ve kterém už není schopen udržet work-life balance. Není pak divu, že drahé kurzy slibující výrazné zlepšení vyváženosti mezi prací a volným časem jsou mezi manažery v poslední době tak žádoucí,“ vysvětluje Egita Renovica.

O společnosti

Engage Hill s.r.o. (dříve Zaměstnanci.com s.r.o.) - společnost vyvíjí produkty využívající techniku barvově - slovních asociací (CWAT). Produkty Balance Management jsou zaměřeny na oblast personalistiky a řízení lidí, značka ColourMind se orientuje na marketing. Její produkty již využilo více než 100 000 zákazníků po celém světě. Společnost byla založena v roce 2004 a kromě zastoupení v ČR má pobočky na Slovensku a Velké Británii. Více na www.engagehill.com a www.balancemanagement.com.

CWAT (Colour-Word Association Technique) - je patentovaná v USA a poprvé byla použita v roce 1981 jejím autorem, psychologem Jiřím Šimonkem. Základem této projektivní techniky jsou asociační podněty v podobě slov či obrázků a škála osmi barev, pomocí kterých lidé projikují své prožitky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…