Mlžná komora odstartovala spolupráci mezi ČVUT v Praze a Gymnáziem Opatov

09.09.2016 15:12

Rektor Českého vysokého učení technického v Praze prof. Ing. Petr Konvalinka, CSc., FEng., podepsal spolu s ředitelem Gymnázia Opatov RNDr. Janem Peřinou dne 9. září 2016 Memorandum o spolupráci. Gymnázium Opatov je domovem unikátního zařízení pro výuku částicové fyziky – mlžné komory, které vzniklo v rámci projektu vyučujícího chemie Mgr. Jana Bauera a tehdejších středoškolských studentů Ondřeje Zbytka a Ondřeje Svobody.

Mlžná komora odstartovala spolupráci mezi ČVUT v Praze a Gymnáziem Opatov
Foto: ČVUT
Popisek: ČVUT, logo.

Obě instituce v Memorandu vyjadřují zájem spolupracovat na odborných otázkách v souvislosti se vzděláváním žáků i studentů a rozšiřováním odborných znalostí pedagogů Gymnázia Opatov, ale i akademických pracovníků ČVUT.

V rámci společných aktivit budou porovnávány metody výuky na těchto vzdělávacích institucích, rozvíjet se bude rovněž další vzdělávání středoškolských učitelů a plánována je i spolupráce na projektech a studentských pracích v rámci středoškolské odborné činnosti. Gymnázium Opatov tak získá na ČVUT odborníky a mentory pro projekty svých studentů.

Ředitel Gymnázia Opatov RNDr. Jan Peřina k podpisu uvedl: „Memorandum o spolupráci mezi ČVUT a naší školou považujeme za prestižní záležitost. Znamená pro nás další zvýšení kreditu školy a tím i možný nárůst kvalitních uchazečů o studium technických oborů.“

Mlžná komora je přístroj zobrazující běžně neviditelnou radioaktivitu sloužící jak pro demonstraci přírodních jevů, tak pro studijní i výzkumné účely. Právě tento středoškolský projekt stavby první české mlžné komory rektora ČVUT v Praze profesora Petra Konvalinku velmi zaujal. „Jsem potěšen, že oba středoškoláci jsou nyní našimi studenty Fakulty elektrotechnické a díky rozšířené spolupráci mezi oběma školami získá ČVUT přístup k mlžné komoře, jak pro akademické pracovníky, tak především pro naše vysokoškolské studenty,“ řekl profesor Konvalinka.

Před podpisem Memoranda si rektor ČVUT mlžnou komoru prohlédl a diskutoval se studenty spolupráci s Evropskou organizací pro jaderný výzkum (CERN). V případě úspěšné realizace spolupráce na základě uzavřeného Memoranda se Gymnázium Opatov stane partnerskou školou ČVUT.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…