Mnoho léků může škodit. Unikátní projekt ZP 211 to ohlídá

13.01.2017 11:57

Už při užívání více než čtyř různých druhů léků současně může člověku hrozit nebezpečí poškození zdraví. Mohou znásobovat účinnost druhého léku, případně zvyšovat jeho nežádoucí vedlejší účinky. Riziko stoupá s každým dalším užívaným lékem a při terapii osmi léky současně je závažná interakce takřka jistá.

Mnoho léků může škodit. Unikátní projekt ZP 211 to ohlídá
Foto: ZP MV ČR
Popisek: ZP MV ČR

„Nebezpečných osm druhů různých léků užívalo v průběhu roku 2015 téměř 40 tisíc pojištěnců ZP 211. Ale máme i 25 tisíc klientů, kteří užívají celkem až deset léků. Rekordmankou je pak 64letá žena z Děčínska, která bere léky s celkem 54 různými účinnými látkami,“ popisuje tisková mluvčí ZP 211 Hana Kadečková.

ZP 211 proto ve spolupráci s firmou CompuGroup Medical přišla s unikátním projektem, který nebezpečným kombinacím léků dokáže zabránit. „Už více než dva roky nabízíme smluvním praktickým lékařům, kteří s námi komunikují elektronicky, program s automatickou kontrolu každého nově předepisovaného léku. Díky tomuto programu mají praktičtí lékaři ucelený přehled o všech užívaných lécích pacientem, a mohou tak hlídat případné škodlivé lékové kontraindikace,“ vysvětluje mluvčí.

 „Ve chvíli, kdy lékař předepisuje pacientovi nový lék, tento program ho upozorní na možné kontraindikace s jinými léky, které pacient užívá. Vzhledem k tomu, že vzájemné působení léků může způsobit pacientovi závažné komplikace tím, že např. znásobí léčebný účinek nebo ho naopak potlačí, je tento program pro lékaře neocenitelnou pomocí. Lékař tak může předejít u pacienta vzniku těchto nežádoucích vedlejších účinků,“ dodává Kadečková.

Někdy může jít až o život

Že někdy může jít až o život, potvrzují konkrétní příklady: pokud například pacient bere lék na ředění krve a k tomu si vezme lék, který má jako vedlejší účinek také ředění krve, pak se "ředící" účinek znásobí a pacient může například i vykrvácet.

Je třeba dát pozor i na kombinace antibiotik a léků na snížení cholesterolu. Rovněž při kombinaci léků proti bolesti, tzv. analgetik, bychom měli být velmi obezřetní, protože tyto léky nesmírně zatěžují játra. Za jak dlouho se negativní důsledky kombinací léků mohou projevit, není možné přesně říci. Je to velmi individuální. „Jsou případy, kdy se nežádoucí vliv dostaví prakticky okamžitě, ale někdy to trvá i několik let,“ shodují se odborníci.

Ptejte se a chtějte odpověď

Proto, nepožadujte po svém lékaři prášek na všechno za každou cenu. Na druhé straně, neostýchejte se a ptejte se. Chtějte znát odpověď, zda je konkrétní kombinace léků, které užíváte, bezpečná. Praktický lékař, jenž spolupracuje se ZP 211, zjistí odpověď během chvilky. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…