Mobilita bude hlavním tématem Noci vědců na ČVUT v Praze

04.10.2017 16:17

Již počtvrté se České vysoké učení technické v Praze připojí k celorepublikové akci Noc vědců. Ta se uskuteční 6. října v době od 17.00 do 23.00 hodin. V rámci letošního tématu, kterým je mobilita, návštěvníci zažijí na vlastní kůži svět v pohybu a poznají, kam naši společnost posouvá současná věda a technika.

Mobilita bude hlavním tématem Noci vědců na ČVUT v Praze
Foto: ČVUT
Popisek: ČVUT, logo.

V dejvickém kampusu se tradičně představí Fakulta elektrotechnická, Fakulta strojní, Fakulta stavební a Fakulta informačních technologií, nově také Masarykův ústav vyšších studií a Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC), který v budově ČVUT – CIIRC hostí i Fakultu dopravní a kladenskou Fakultu biomedicínského inženýrství. Veřejnosti přístupná bude i Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská v Břehové ulici v centru Prahy.

Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská ČVUT nabídne exkurze s názvem Spoutání energie hvězd v pozemských podmínkách. Během nich bude možné získat informace o termojaderné fúzi a o fakultním tokamaku Golem. Na programu budou také populárně naučné přednášky o fungování jaderného reaktoru i o tom, jak se dá matematicky popsat rozhodování řidičů vozidel.

V dejvickém kampusu bude Fakulta elektrotechnická ČVUT představovat výsledky simulací pražské dopravy, fungování avionických a navigačních prostředků nebo bezpilotní prostředky. Témata dopravy se dotkne i ukázka magnetické levitace, stejně tak 3D tištěný krokový motor, i projekt studentské elektrické formule týmu eForce FEE Prague Formula.

Podobně bude svou formuli prezentovat také Fakulta strojní ČVUT. Ve vestibulu fakulty bude vystaven nejnovější model FS.09, na kterém studenti z týmu Formula student CTU CarTech využili mnoho nových technologií.

Na Fakultě stavební ČVUT si hosté mohou prohlédnout atraktivní prostředí Ateliéru D a odborné laboratoře. Například ve Vodohospodářském experimentálním centru bude vystaven model umělé slalomové dráhy pro plánované letní olympijské hry 2020 v japonském Tokiu, Experimentální centrum bude provádět rázové zkoušky oceli pomocí Charpyho kladiva. Odborníci nechají nahlédnout do technologií výstavby letištní runwaye, speciálních asfaltových hmot, STREDbetonu, a dalších.

Přichystána bude laboratoř SAGELab s unikátním zobrazovacím systémem 8K+ i Laboratoř vestavných systémů, kde Fakulta informačních technologií ČVUT předvede názornou ukázku programování humanoidního robota NAO.

Masarykův ústav vyšších studií ČVUT připravil sérii přednášek, ty jsou naplánovány i v budově ČVUT – CIIRC. Na jednom z nejnovějších a nejmodernějších pracovišť ČVUT v Praze se bude diskutovat o asistivních technologiích, vývoji urgentní medicíny, autonomní robotice, fenoménu Smart Cities i chytré dopravě.

Testbed, specializovaná laboratoř CIIRC s robotickou výrobní linkou, nastíní vývoj simulací a zavádění virtuální reality nejen v plánování výroby, tedy hlavní podstatu Průmyslu 4.0. Virtuální realita bude kralovat i v AVVR - Green Corneru, tedy místu, kde odborníci zprostředkují aktivní pohyb v nasimulovaném prostředí. Návštěvníci jistě ocení pohybové a senzorické schopnosti záchranářského robotu z projektu TRADR nebo výsledky projektu UP-Drive: Automated Urban Parking and Driving, jenž se zabývá problémy spojenými s autonomním rozhodováním vozidel.

Obdobně se svými projekty naváže Fakulta dopravní ČVUT. Na dopravním simulátoru si návštěvníci budou moci aktivně otestovat své řidičské schopnosti a pomocí eyetrackeru zjistit, zda správně sledují okolní dění v dopravě. Vozidlový simulátor nové generace s využitím nejnovějších poznatků z oblasti interakce člověk-vozidlo bude zase hlavním lákadlem specializované laboratoře Škoda. Laboratoř Smart City nabídne interaktivní expozici nazvanou Město budoucnosti k tématice chytrých měst s podporou firmy Siemens a projektu Smart Prague. Nebude chybět ani ukázka studentského motocyklu z mezinárodního projektu Motostudent.

Neméně zajímavá bude prohlídka laboratoře Inteligentní byt a sanitního vozu Fakulty biomedicínského inženýrství. Zájemcům bude možné otestovat některé tělesné vlastnosti, například změřit zrak, stanovit výchylku těžiště těla nebo zjistit hodnotu krevního cukru. Naučí se pravidla první pomoci a osvojí si správné provedení masáže srdce na sofistikované figuríně.

V loňském roce prošlo branami ČVUT v Praze téměř tři a půl tisíce návštěvníků, letos předpokládá rektor prof. Ing. Petr Konvalinka, CSc., FEng., návštěvnost ještě vyšší: „Těší mě, že se pracoviště ČVUT čím dál více aktivně zapojují do projektů popularizace vědy a výzkumu. Věřím, že letošní program přiláká ještě více zájemců o techniku, a že nám přinese další nadané studenty.“

Podrobný program Noci vědců na ČVUT v Praze je k dispozici ZDE.

České vysoké učení technické v Praze patří k největším a nejstarším technickým vysokým školám v Evropě. V současné době má ČVUT osm fakult (stavební, strojní, elektrotechnická, jaderná a fyzikálně inženýrská, architektury, dopravní, biomedicínského inženýrství, informačních technologií) a studuje na něm přes 21 000 studentů. Pro akademický rok 2017/18 nabízí ČVUT svým studentům 128 studijních programů a v rámci nich 453 studijních oborů. ČVUT vychovává odborníky v oblasti techniky, vědce a manažery se znalostí cizích jazyků, kteří jsou dynamičtí, flexibilní a dokáží se rychle přizpůsobovat požadavkům trhu. V roce 2017 se ČVUT umístilo v hodnocení QS World University Rankings, které zahrnuje více než 4400 světových univerzit, v oblasti „Civil and Structural Engineering" na 51. – 100. místě, v oblasti „Mechanical Engineering“ na 151. – 200. místě, v oblasti „Computer Science and Information Systems" na 201. – 250. místě, v oblasti „Electrical Engineering“ na 151. – 200. místě. V oblasti „Mathematics“ na 251. – 300. místě a „Physics and Astronomy“ na 151. – 200., v oblasti „Natural Sciences“ na 220. místě, v oblasti „Architecture“ na 101. – 150. místě, v oblasti „Engineering and Technology“ na 201. místě. V celkovém hodnocení obhájilo ČVUT svoje umístění na 601. – 800. příčce a je tak stále nejlepší tuzemskou technickou univerzitou. Více informací najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…