Moderní přístroj zkvalitní a zrychlí EKG vyšetření dětských pacientů v Pardubické nemocnici

25.01.2016 12:28

Dětské oddělení Pardubické nemocnice má nový EKG přístroj, který zkvalitní a výrazně urychlí diagnostické vyšetření pacientů.

Moderní přístroj zkvalitní a zrychlí EKG vyšetření dětských pacientů v Pardubické nemocnici
Foto: AMI
Popisek: Nemocné dítě - ilustrační obrázek

Provést vyšetření malého pacienta na elektrokardiografu (EKG) a vzápětí ho kvůli méně kvalitnímu záznamu opakovat znovu. Do takové situace se lékaři na dětském oddělení Pardubické nemocnice již nedostanou. Nově mají k dispozici moderní EKG přístroj pořízený i díky padesátitisícovému příspěvku od energetické společnosti RWE, který výrazně zkvalitní diagnostiku a péči o nemocné.

„Znamená pro nás výrazný technologický pokrok oproti předchozímu přístroji, který byl zakoupen před delší dobou. Společnosti RWE velice děkujeme za finanční dar, díky němuž jsme mohli pořídit tento přístroj na naše oddělení,“ pronesl primář dětského oddělení Marian Šenkeřík.

„Společnosti skupiny RWE patří mezi nejvýznamnější partnery a dárce v České republice. Humanitární činnost RWE se zaměřuje zejména na pomoc dětem, seniorům a zdravotně handicapovaným. Tuto charitativní podporu společnost poskytuje hlavně prostřednictvím neziskových organizací a renomovaných nadací. V případě Nemocnice Pardubického kraje prostřednictvím Nadace Naše dítě, se kterou dlouhodobě spolupracuje,“ dodal Luboš Falhaur, regionální mluvčí RWE.

Dříve se lékařům nezřídka stalo, že si prohlédli záznam EKG křivek a po chvíli museli vyšetření provést znovu. „Pro děti to sice není bolestivé, ale určitě jim nebylo příjemné, že musely déle ležet, když se vyšetření protahovalo. Nový přístroj je mnohem komfortnější nejen pro jeho obsluhu, ale i pro pacienty. Během jediného vyšetření získáme přesné a kvalitnější výsledky,“ uvedl primář Šenkeřík.

Starší typ EKG přístroje, který snímá srdeční aktivitu pomocí elektrod umístěných na kůži, zaznamenával i podružné nevýznamné nálezy. Třeba i kvůli tomu, že dítě nevydrželo v klidu ležet. Tím byla kvalita záznamu znehodnocena. „Bohužel vše bylo možné zjistit až tehdy, když z přístroje vyjel papír s elektrokardiogramem. Museli jsme pak EKG natáčet opakovaně,“ uvedl primář Šenkeřík.

Nový přístroj nabízí kvalitnější vyšetření. Je elektronicky upraven tak, že umí odfiltrovat některé záležitosti, které se v průběhu natáčení EKG objeví. „Zmáčknete jedno tlačítko a přístroj vyjede záznam podle předem nadefinovaných kritérií. Vše můžete kontrolovat i na displeji. Práce s ním je uživatelsky velmi příjemná,“ uvedl primář Šenkeřík.

Diagnostický proces nemocného dítěte se tak nejen zkvalitnil, ale i výrazně urychlil. „Srdeční arytmie může být život ohrožující. Každá minuta nebo vteřina při stanovení přesné diagnózy hraje obrovskou roli. Když v takové chvíli musíte EKG natočit dvakrát nebo třikrát, znamená to zdržení,“ řekl primář Šenkeřík.

Posun v rychlosti a kvalitě vyšetření je nesmírně důležitý. Dětští pacienti se srdečními obtížemi nejsou v dnešní době žádnou výjimkou. „Česká dětská kardiologie i kardiochirurgie patří mezi nejkvalitnější na světě. Pro nás to znamená, že se častěji setkáváme s dětmi, které mají odoperované i závažné srdeční vady. Je to nesmírně riziková skupina pacientů. Řada z nich je i z Pardubicka. Může se u nich objevit porucha srdečního rytmu a jsou v ohrožení života,“ uvedl primář Šenkeřík a dodal: „Nyní jsme schopni provést EKG vyšetření kvalitněji a v rychlejším čase. To je pro pacienty velká výhoda.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…