Modernizace Památníku J. A. Komenského ve Fulneku

23.03.2016 7:34

Památník J. A. Komenského ve Fulneku by mohl projít celkovou rekonstrukcí za zhruba 30 milionů korun. Památník spadá pod Muzeum Novojičínska, které je příspěvkovou organizací Moravskoslezského kraje.

Modernizace Památníku J. A. Komenského ve Fulneku
Foto: MsK
Popisek: Hejtman Miroslav Novák.

„Moravskoslezský kraj má vyhotovenu studii na kompletní rekonstrukci budovy Památníku J. A. Komenského i modernizaci celé expozice. Finance na opravy bychom chtěli získat z Integrovaného regionálního operačního programu. Evropské peníze by pokryly 85 procent, 5 procent by bylo hrazeno ze státního rozpočtu a zbývajících deset procent by dofinancoval kraj,“ říká hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák s tím, že doufá, že předložený projekt „Památník J. A. Komenského ve Fulneku – živé muzeum“ v dotačním programu, určeném pro národní kulturní památky a památky UNESCO, uspěje.

Plánovaná rekonstrukce Památníku J. A. Komenského z roku 1484 zahrnuje celkovou opravu budovy (fasáda, oprava interiérů, rozvody) i vytvoření nové expozice, odpovídající požadavkům současného muzejnictví s interaktivními prvky, oslovujícími odbornou i laickou veřejnost.

Budova, ve které se nachází Památník Jana Amose Komenského, prošla v minulosti řadou stavebních úprav. Veřejnosti byl Památník J. A. Komenského, který mapuje život i dílo učitele národů, zpřístupněn v roce 1954, v roce 1962 byl areál vyhlášen národní kulturní památkou.

K realizaci projektu by mohl dojít v letech 2016 až 2017. Po dobu rekonstrukce se předpokládá uzavření celé expozice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…