Modernizace škol v krajích se neobešla bez pomoci EU

19.09.2015 18:00

Školy v Plzeňském a Jihočeském kraji by bez finanční podpory Evropské unie nebyly tolik modernizovány a rozšiřovány. Díky Regionálnímu operačnímu programu NUTS II Jihozápad bylo v uplynulých osmi letech podpořeno 201 projektů základního, středního a vyššího odborného školství na jihozápadě Čech. Dosud proplaceno přitom bylo bezmála 996 milionů korun.

Modernizace škol v krajích se neobešla bez pomoci EU
Foto: topgrant.cz
Popisek: Ilustrační mapa regionálních operačních programů

ROP Jihozápad pomohl v průběhu období 2007–2013 financovat projekty, vedoucí k modernizaci škol a školských zařízení. Z peněz Evropské unie byly modernizovány třídy, zakoupeno vybavení pro zlepšení výuky, podpořeny jazykové a další jinak specializované učebny, dílny, postaveny tělocvičny a hřiště. Dotace pomohly stovkám škol. „V předposlední výzvě byly podpořeny například projekty Vzdělávací středisko nadregionálního významu pro zpracovatelský průmysl, předložený VOŠ a SPŠ ve Volyni, dále projekty Modernizace vybavení pro technické a přírodovědné vzdělávání na ZŠ Husinec či Moderní venkovská škola ve Vacově.  Finance z EU dále získala Základní škola Blovice na modernizaci IT a přístrojového vybavení, Základní škola Dobřany na zkvalitnění vybavení tříd nebo VOŠ a SPŠE v Plzni na pořízení vybavení pro elektrotechnickou praxi,“ uvedl předseda Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad a náměstek hejtmana Plzeňského kraje Ivo Grüner.

Finance Evropské unie pomohly celé řadě odborných škol i během letošních prázdnin. Modernizovalo se zejména technické vybavení, které žáci využívají k praktickým předmětům. Například učiliště v Hněvkovicích na Českobudějovicku realizovalo díky podpoře ROP Jihozápad ve výši zhruba 2,8 milionu korun nákup nového vybavení učeben odborných předmětů.

Dotace z ROP Jihozápad pokryla například i většinu nákladů milevského gymnázia na ojedinělou učebnu pro vzdálenou výuku, která stála 3,5 milionu korun. Díky ní mohou studenti absolvovat stejné vyučování jako žáci, kteří sedí ve třídě. Nezmeškají tak tolik hodin a nemusí opakovat ročník. Systém vzdálené výuky je přitom ve školství novinkou. Aktuálně ji umožňují prostřednictvím daného softwaru v Čechách pouze dvě školy.

Evropské peníze podobně využila celá řada jihočeských škol. Například i Střední škola řemeslná v Soběslavi, která vychovává budoucí elektrikáře a instalatéry. Do dílen nakoupila cvičné stěny, jaké nemá žádná jiná škola v Jihočeském kraji. Nové vybavení pro praktickou i teoretickou výuku nově využívají například i žáci Střední zemědělské školy v Písku nebo SOŠ a SOU v Třeboni.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…