Moravská zemská knihovna: Několik ukrajinských slov o válce

14.08.2018 21:58

Moravská zemská knihovna připravila pro své čtenáře autorskou výstavu, věnovanou ukrajinským literárním dílům, vzniklým z nutnosti ukrajinských autorů vyjádřit se k válečnému konfliktu, který nečekaně postihl jejich zemi v roce 2014. Autorkou textů je ukrajinská bohemistka Iryna Zabiiaka. Výstava bude k vidění do 29. září 2018 ve foyer ve 2. patře MZK Moravské zemské knihovny.

Moravská zemská knihovna: Několik ukrajinských slov o válce
Foto: mzk.cz
Popisek: Moravská zemská knihovna - logo

„Jednou se vzbudíš a uvidíš za oknem oheň. Tys ho nerozdělal. Ale uhasit ho musíš ty…“ komentuje válku hlavní postava románu Internátz pera jednoho z nejvýznamnějších současných spisovatelů Ukrajiny Serhije Žadana. Vedle tohoto autora představuje autorka výstavy díla dalších osobností ukrajinského písemnictví, mezi něž patří např. básnířka Ljubov Jakymčuk, spisovatelka Oleksandra Ivanjuk, tvůrce uměleckých reportáží Olaf Klemensen, autor esejů a reportáží Artem Čech nebo představitel grafického románu Serhij Zaharov.

Texty věnované uměleckým dílům doplňuje komentář historika a kulturologa Radka Mokryka, který se zabývá nejnovějšími dějinami východní Evropy, zejména Ukrajiny, a který reflektuje válečné události z historického hlediska a na základě jejich podání v dobovém tisku a v médiích.

Kde:
Foyer MZK / 2. patro, Moravská zemská knihovna, Kounicova 65a, Brno

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

7:44 CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

Letos v létě představí Savonlinna českou kulturu v mnoha podobách. Hostovat zde bude prestižní Národ…