Moravskoslezská vědecká knihovna: Vojtěch Martínek znovuobjevený

29.11.2020 20:32

Nový elektronický portál, inspirativní výstava, jubilejní noviny, audiokniha pohádek či online přednášky – to jsou aktivity, kterými Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě ve spolupráci s Filozofickou fakultou Ostravské univerzity připomíná veřejnosti 60. výročí úmrtí významné ostravské osobnosti, spisovatele Vojtěcha Martínka.

Moravskoslezská vědecká knihovna: Vojtěch Martínek znovuobjevený
Foto: Hans Štembera
Popisek: Knihovna, ilustrační foto

Vojtěch Martínek je veřejnosti znám především jako spisovatel, šíře jeho zájmů a pracovních zkušeností však byla mnohem pestřejší. Působil jako novinář, literární historik, středoškolský učitel, dramaturg, knihovník, komunální politik či rozhlasový pracovník. Všechny tyto tváře Vojtěcha Martínka budou představeny na putovní výstavě, která je připravována ve vědecké knihovně, či v jubilejních novinách dostupných zdarma v tištěné podobě i k online stažení.

„Zájemcům o život a dílo Vojtěcha Martínka bych ráda doporučila také nově vzniklý portál (ZDE), který je nabitý informacemi o tomto autorovi. Portál obsahuje mimo jiné i pracovní listy pro žáky a studenty, které přivítají zejména pedagogové. Kdokoliv si zde může stáhnout rovněž několik e-knih,“ sdělila Monika Oravová z Moravskoslezské vědecké knihovny v Ostravě. Jakub Ivánek a jeho kolegové z Centra regionálních studií Filozofické fakulty Ostravské univerzity připravují online přednášky týkající se života a díla Vojtěcha Martínka, které doplňují zmíněný portál.

„Každý formát má své výhody. Zatímco na webu se snažíme podat informace o jednotlivých dílech a místech tzv. v kostce, přednášky přinesou více ukázek a povídání o jednotlivých knihách. Zase však nemohou plně nahradit obrazovou a mapovou složku portálu, která se snaží přiblížit prostor Martínkova života a díla pomocí interaktivní mapy a množství fotografií, často z osobního života spisovatele,“ říká Jakub Ivánek z Filozofické fakulty Ostravské univerzity. Přednášky budou dostupné na YouTube kanálu Moravskoslezské vědecké knihovny od začátku prosince. Tyto aktivity určené k připomenutí Martínkovy osobnosti finančně podpořilo Statutární město Ostrava i Ministerstvo kultury ČR.

Knihovna rovněž vydala v listopadu audioknihu nazvanou O královně Života, která je určena nevidomým a slabozrakým a obsahuje soubor 31 pohádek Vojtěcha Martínka. Ve studiu Českého rozhlasu Ostrava ji načetla členka činohry Národního divadla moravskoslezského Anna Cónová. Příběhy jsou inspirovány různými evropskými motivy a náměty, mají spád a zajímavé dějové linky. „CD vychází v edici Regionální audioknihy, kterou knihovna vydává již šestým rokem. Zdarma bude zasláno do všech zvukových knihoven pro zrakově handicapované v České republice. Tato audiokniha vznikla stejně jako v minulých letech díky finančnímu přispění Moravskoslezského kraje,“ doplnila informaci Monika Oravová z Moravskoslezské vědecké knihovny.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…