Moravskoslezský kraj: Další klienti organizace Marianum už bydlí „ve svém“

30.10.2015 12:45

Dvanáct klientů organizace Marianum v Opavě se přestěhovalo do nového domova pro osoby se zdravotním postižením na Holasické ulici v Opavě. Díky podpoře Moravskoslezského kraje a evropským financím mohou další klienti bydlet v jednolůžkových a dvoulůžkových pokojích s vlastním sociálním zázemím a zahradou. Kraj tak finišuje s transformací organizace Marianum, která byla časově rozložena do čtyř etap. Slavnostního otevření se dnes (29. 10.) zúčastnil také náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Svatomír Recman.

Moravskoslezský kraj: Další klienti organizace Marianum už bydlí „ve svém“
Foto: Moravskoslezský kraj
Popisek: Domov pro osoby se zdravotním postižením na Holasické ulici v Opavě.

Stavba jednopodlažního domu se zázemím pro personál si vyžádala necelých 13 m iliónů korun. Moravskoslezský kraj investoval necelé tři miliony korun, zbytek pokryly evropské peníze. „Jsem rád, že se nám podařilo zrealizovat další krok k přestěhování klientů se zdravotním postižením z nevyhovujících prostor původního objektu do komfortního prostředí, kde mohou žít v důstojných podmínkách s potřebnou podporou. Do konce letošního bude celý proces postupného stěhování klientů do komfortního bydlení ukončen,“ sdělil náměstek hejtmana Svatomír Recman.

Akce byla realizována v rámci projektu 3.etapy transformace organizace Marianum B, která je financována z Regionálního operačního programu.

Transformace organizace Marianum odstartovala v roce 2008. Zastupitelstvo kraje schválilo Koncepci kvality sociálních služeb v Moravskoslezském kraji včetně transformace pobytových sociálních služeb. V roce 2008 bylo v  Marianu ubytováno celkem 215 klientů. S ohledem na velikost organizace byl proces transformace rozložen do čtyř etap, zkvalitnění podmínek bydlení 165 lidí se zdravotním postižením zajistilo 13 investičních akcí. Zbývající uživatelé využívají sociální služby jiných poskytovatelů, případně se odstěhovali do domácího prostředí. Do konce roku 2015 budou všechny investiční akce ukončeny a klienti budou přestěhováni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …