Moravskoslezský kraj: Desítky milionů korun míří na venkov

25.01.2017 14:39

Opravit chodníky, postavit nové hřiště, zrekonstruovat školu, zmodernizovat zdravotní středisko a další aktivity mohou obce zaplatit z peněz, které ze svého rozpočtu Moravskoslezský kraj vyčlenil na podporu a rozvoj venkova. Krajský úřad Moravskoslezského kraje v Ostravě dnes zahájil příjem žádostí v rámci dvou dotačních programů - Programu obnovy a rozvoje venkova MSK a Programu na podporu přípravy projektové dokumentace.

Moravskoslezský kraj: Desítky milionů korun míří na venkov
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Tak jako krajské metropole sem tam pošlou na adresu hlavního města Prahy nelichotivé poznámky, i z okrajových oblastí regionu občas zazní nespokojené hlasy menších obcí, které mají pocit, že je vedení kraje zanedbává a svou pozornost soustřeďuje na velké aglomerace. Není tomu tak. Jde nám o to, aby se region rozvíjel rovnoměrně. I proto vyhlašujeme dotační programy, díky nimž obce mohou získat peníze na aktivity, na které jim v obecním rozpočtu už nezbývá,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

Program obnovy a rozvoje venkova MSK je primárně určen venkovským obcím do 3 tisíc obyvatel a dobrovolným svazkům obcí, a to na rekonstrukce a výstavbu, občanskou vybavenost, místní komunikace a na podporu činnosti projektových manažerů a poradců v mikroregionech.

„Program obnovy a rozvoje venkova kraj vyhlašuje od roku 2004. Podporu za téměř 302 milionů korun za tu dobu získalo přes 980 projektů. Zájem obcí o tento program je velký. Proto se snažíme pro tyto účely v rozpočtu vyčlenit vyšší částku. Pro letošní rok to bude 20 milionů korun. Jednotlivé obce mohou získat až 300tisícovou dotaci,“ řekl náměstek hejtmana pro regionální rozvoj Jan Krkoška.

Program na podporu přípravy projektové dokumentace je určen obcím, dobrovolným svazkům obcí a klastrovým organizacím na vypracování projektové dokumentace plánovaných záměrů, které hodlají předložit do některé z výzev vybraných operačních či komunitárních programů. Obce tak mohou získat dotaci ve výši až 500 tisíc korun, klastrové organizace až 100 tisíc korun.

„Vypracování projektové dokumentace je pro menší obce drahá záležitost, kvůli ní musejí často od svých plánů upustit. Díky dotačnímu programu kraje jim tak tento problém odpadá. V předchozích letech získaly krajskou podporu například projekty na zpracování projektové dokumentace pro zateplení veřejných budov, regeneraci opuštěných lokalit nebo projekt na pořízení technologií komunitní kompostárny. Pro rok 2017 je na tyto účely v rozpočtu Moravskoslezského kraje vyčleněno 15 milionů korun,“ dodal náměstek hejtmana Jan Krkoška.

Žádosti o dotace přijímá Krajský úřad MSK do 3. 2. 2017.

Více informací na: www.msk.cz.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

7:06 SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinár…