Moravskoslezský kraj: Do muzea se můžete podívat i v noci

22.05.2018 19:57

Navštívit muzeum či galerii v noci, prohlédnout si zajímavou expozici, užít si doprovodný program v době, kdy jsou tyto kulturní instituce běžně zavřeny, mohou lidé i v Moravskoslezském kraji. Region se také letos připojil k celorepublikovému Festivalu Muzejních nocí, který potrvá do 9. června.

Moravskoslezský kraj: Do muzea se můžete podívat i v noci
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Festival muzejních nocí je považován za mimořádnou, skoro měsíc trvající muzejní slavnost. Každá instituce pojímá svoji muzejní noc po svém a nabídka programů bývá velmi rozmanitá. Mnohé kulturní organizace přizpůsobují doprovodné programy současným výstavám či nově otevřeným expozicím, některé tvoří program na míru v duchu Muzejní noci. Stávají se tak místy zajímavých setkání a nečekaných zážitků. Přestože má každé muzeum či galerie na výběr, zda a jakou částku bude na symbolickém vstupném vybírat, až na výjimky volí tradiční bezplatný vstup, případně dobrovolné vstupné.

Hlavním tématem letošního, už čtrnáctého ročníku festivalu jsou oslavy 100. výročí ukončení I. světové války a vzniku samostatného československého státu.

„Festivalu Muzejních nocí se účastním se svou rodinou každý rok. Letos se opět chystáme navštívit některé organizace zapojené do tohoto festivalu. Velmi mne těší, že mohu letošní Ostravskou muzejní noc zahájit a pozdravit její příznivce na Prokešově náměstí. Je mi ctí, že mohu být součástí fenoménu, který má v Evropě vybudovanou již mnohaletou tradici,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro kulturu Lukáš Curylo.

Muzejní noc v Moravskoslezském kraji už minulý týden uspořádalo Městské muzeum v Rýmařově. V pátek 25. května se Muzejní noci uskuteční v Muzeu Beskyd, a to ve frýdeckém zámku, v Muzeu Hlučínska, v Muzeu v Bruntále či v obci Vražné v Rodném domě J. G. Mendela. Slezské zemské muzeum pořádá muzejní noc v pátek 8. června od 18 do 23 hodin. Brány tohoto muzea se večer otevřou v Historické výstavní budově SZM, Národním památníku II. světové války v Hrabyni, Arboretu Nový Dvůr, Památníku Petra Bezruče a v Knihovně Slezského zemského muzea. Navštívit je možné také objekty Opavské kulturní organizace – Obecní dům a Dům umění. Zajímavý program bude i v Muzeu patologie a Muzeu ošetřovatelství ve Slezské nemocnici v Opavě nebo v Mlýnu Wesselsky v Odrách-Loučkách.

Muzejní noc, kterou organizuje Ostravské muzeum ve spolupráci s Galerií výtvarného umění v Ostravě, se koná v sobotu 9. června od 17 hodin. Zapojí se 6 ostravských institucí, které nabídnou zábavný program i volný vstup.

„Společné zahájení je naplánováno na 17:30 hodin před budovou Nové radnice na Prokešově náměstí. Letos se mohou návštěvníci těšit na společné vypouštění balonků v barvách státní trikolory a bohatý doprovodný program,“ upřesnila koordinátorka festivalu Jana Malášek Šrubařová.

Více o Festivalu Muzejních nocí ZDE

Festival muzejních nocí navazuje na Mezinárodní den muzeí, který každoročně připadá na 18. května. Organizace celorepublikového festivalu se každoročně ujímá Asociace muzeí a galerií České republiky, z. s., ve spolupráci s Ministerstvem kultury a Národním muzeem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

7:44 CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

Letos v létě představí Savonlinna českou kulturu v mnoha podobách. Hostovat zde bude prestižní Národ…