Moravskoslezský kraj: Handiccpovaným a maminkám s kočárky bude pomáhat Euroklíčenka

27.06.2019 10:57

Euroklíčenka je aplikace pro chytré telefony, která poradí vozíčkářům nebo maminkám s kočárkem, kde najdou bezbariérová zařízení. Euroklíčenka uživatele navede k bezbariérovým toaletám, výtahům nebo přebalovacím pultům. Tento projekt vznikl ze spolupráce spolku Síť pro rodinu se studenty Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity.

Moravskoslezský kraj: Handiccpovaným a maminkám s kočárky bude pomáhat Euroklíčenka
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Euroklíčenka navádí k zařízením opatřeným eurozámkem, která jsou dostupná pomocí euroklíčů. Ty mají k dispozici lidé se sníženou schopností pohybu, tedy osoby s handicapem a rodiče s dětmi do tří let. Euroklíče je možné získat u Národní rady osob se zdravotním postižením nebo u organizace Síť pro rodinu. 

Aplikaci vytvořili studenti katedry informatiky a počítačů Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity. „Na tom všem bylo dobré, že to nebyla jen teorie, ale mohli jsme vytvořit něco pro praxi, co třeba může pomáhat lidem. A navíc i s využitím nových technologií,“ řekl student oboru Informační systémy Jiří Pelleš. Dodal, že tým, který euroklíčenku vytvářel, v budoucnu nevylučuje rozšíření aplikace o další funkce.

„Jsem ráda, že to pro studenty nebyl jen nějaký studijní úkol, ale hodně tím žili a přicházeli sami s vylepšeními. Celkově byl vývoj hodně rychlý, a navíc se nám dařilo zapracovávat také všechny možné podněty. Teď už jen doufám, že aplikace bude pomáhat naplno rodinám s dětmi, seniorům i zdravotně postiženým,“ poznamenala koordinátorka Sítě pro rodinu pro Moravskoslezský kraj Lenka Polášková. 

Aplikaci EuroKlíčenka pro mobilní telefony s platformami Android a iOS si mohou uživatelé Euroklíčů stáhnout v App Store  a v Google Play. 

„Jsme rádi za každý krůček, který zlepší život lidem s postižením. Důležitá je pro nás i podpora mladých rodin. Moravskoslezský kraj se proto zapojil do projektu Ministerstva práce a sociálních věcí Krajská rodinná politika, intenzivně se zaměřujeme na rozvoj programů na podporu rodin. Podporujeme rodinná centra v regionu, nabízíme Rodinné pasy, ale také spolupracujeme se Sítí pro rodinu. Rád bych této organizaci i studentům Ostravské univerzity za euroklíčenky poděkoval,“ uzavřel náměstek hejtmana kraje pro sociální oblast Jiří Navrátil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…