Moravskoslezský kraj: Lidé budou moci opět požádat o „kotlíkovou dotaci“

16.09.2015 8:50

Až 469 milionů korun z evropských dotací budou moci příští rok získat obyvatelé Moravskoslezského kraje na výměnu starých kotlů za ekologické.

Moravskoslezský kraj: Lidé budou moci opět požádat o „kotlíkovou dotaci“
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Hejtman Miroslav Novák navíc usiluje o to, aby občané „na kotlíky“ získali další peníze z krajského rozpočtu. Každá domácnost by tak „z eráru“ mohla uhradit až 90 procent nákladů na nový kotel.

„Podíl malých zdrojů na celkové bilanci prachu v Moravskoslezském kraji roste. Výměna jednoho kotle znamená úsporu emisí prachu v objemu až 100 kilogramů ročně. Investice do lokálních topenišť jsou ekonomicky výhodné, neboť každá vynaložená koruna je pětkrát efektivnější než u průmyslové investice a na zlepšení kvality ovzduší se projeví okamžitě,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák.

Letos v červenci vyhlásilo Ministerstvo životního prostředí první z výzev pro kraje na „kotlíkové dotace“, ve kterých Moravskoslezský kraj může celkově pro své občany získat až 1,4 miliardy korun na výměnu starých neekologických kotlů. Moravskoslezský kraj prostřednictví krajského úřadu nyní připravuje žádost o poskytnutí podpory v rámci Operačního programu Životního prostředí 2014 – 2020, na základě které může získat první část finančních prostředků ve výši 469 milionů korun. Tuto žádost musí podat do konce září.

„Pokud budeme úspěšní, a já jsem přesvědčen, že ano, vyzveme domácnosti, aby požádaly o příspěvek na energetické úspory v domech,“ řekl náměstek moravskoslezského hejtmana pro evropské fondy, operační programy a regionální rozvoj Martin Sikora. Dodal, že v roce 2016 budou moci občané čerpat prostředky na výměnu starých neekologických kotlů na pevná paliva s ručním přikládáním za kotle na pevná paliva, biomasu nebo kombinaci obou (vždy s emisní třídou 5+), tepelná čerpadla a plynové kondenzační kotle. „Výše nové dotace bude odstupňovaná podle typu kotle - 70 až 80 procent nákladů domácností z maximální částky 150 tisíc korun. Záležet bude také na tom, zda je dům v oblasti, která má se znečištěným ovzduším dlouhodobý problém. V takovém případě získá žadatel další pětiprocentní výhodu,“ upřesnil náměstek hejtmana Martin Sikora.

Hejtman Miroslav Novák usiluje o to, aby se i nízkopříjmové domácnosti rozhodly vyměnit neekologické kotle za moderní, životnímu prostředí „vlídnější“ zdroje tepla. „Oslovil jsem krajské zastupitele, aby podpořili návrh navýšit dotace pro nízkopříjmové domácnosti o dalších pět procent z rozpočtu kraje. Nový kotel tak bude pro tyto lidi dostupnější. Doporučil jsem i starostům obcí a primátorům měst, aby podpořili svoje občany stejným způsobem,“ konstatoval hejtman Miroslav Novák.

„Vynaložení finančních prostředků správným směrem dokazuje nebývale velký zájem občanů o ekologické topení. Zájemci v Moravskoslezském se už teď mohou dozvědět všechny podrobnosti o novém programu prostřednictvím specializované webové stránky, nebo k tomu zřízené telefonní linky. Počítáme s tím, že zaměstnanci krajského úřadu budou k dispozici domácnostem na pravidelných informačních dnech v jednotlivých obcích s rozšířenou působností,“ uvedl náměstek hejtmana pro životní prostředí Daniel Havlík.

Se svými dotazy ke „kotlíkové dotaci“ se mohou občané obracet na Krajský úřad Moravskoslezského kraje, tel. 595 622 355, e-mail: kotliky@kr-moravskoslezsky.cz.

„Kotlíkové dotace“ v Moravskoslezském kraji: Zrealizováno bylo šest výzev.

První výzva pro všechny občany Moravskoslezského kraje odstartovala 1. února 2012 a hned první den byla celá alokace (tj. 333 žádostí o výměnu) pro tuto výzvu vyčerpána. Byla pokryta částkou 20 milionů korun, přičemž dotace na jeden kotel činila 60 tisíc korun.

Druhá výzva byla vyhlášena 16. června a ukončena 31. října 2012, přičemž krajský úřad přijal zhruba 950 žádostí, které podpořil spolu s MŽP finanční částkou 40 milionů korun (dotace na jeden kotel v rámci této výzvy činila 40 tisíc korun).

Třetí výzva byla vyhlášena 1. listopadu 2012 a ukončena 29. dubna 2013. Alokovaná částka, která pro tuto výzvu činila 40 milionů korun a byla vyčerpána už dva měsíce před termínem jejího ukončení, jenž byl stanoven na 28. 6. 2013. O dotaci na výměnu kotlů ve výši 40 tisíc korun podalo žádost cca 1000 domácností.

Čtvrtá výzva byla vyhlášena 1. července 2013 a ukončena 23. října 2013. Alokovaná částka, která pro tuto výzvu činila 60 milionů korun, byla vyčerpána již měsíc před termínem jejího ukončení, který byl stanoven na 29. 11. 2013. O dotaci na výměnu kotlů podalo žádosti cca 1200 domácností.

Pátá výzva byla vyhlášena 2. ledna 2014 a ukončena 24. února 2014. Alokovaná částka, která pro tuto výzvu činila 60 milionů korun, byla vyčerpána již po 7 týdnech od vyhlášení, tj. 4 měsíce před termínem jejího ukončení, který byl stanoven na 30. 6. 2014. O dotaci na výměnu kotlů podalo žádosti cca 1200 zájemců.

Šestá výzva odstartovala 1. srpna 2014 a byla ukončena 18. září 2014. Alokovaná částka, která pro tuto výzvu činila 60 milionů korun, byla vyčerpána již cca 4 měsíce před termínem jejího ukončení, který byl stanoven na 31. 12. 2014. O dotaci na výměnu kotlů podalo žádosti cca 1 100 zájemců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…