Moravskoslezský kraj: Největší zájem o kotlíkové dotace mělo Kravařsko. Menší zájem o nové kotle mělo Karvinsko

08.02.2017 12:29

Zástupci vedení kraje se 7. 2. v rámci výjezdní rady v Karviné setkali se starosty okolních měst a obcí, které seznámili s vývojem čerpání kotlíkových dotací. Do spolupráce s krajem při spolufinancování výměny kotlů se zapojilo celkem 74 obcí, jejichž seznam i výši možného příspěvku zájemci naleznou na webu www.lokalni-topeniste.cz.

Moravskoslezský kraj: Největší zájem o kotlíkové dotace mělo Kravařsko. Menší zájem o nové kotle mělo Karvinsko
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

„Chceme ještě víc prohloubit spolupráci s obcemi a městy a požádat je o větší propagaci kotlíkových dotací. Jsem ráda, že jsme tuto problematiku dnes probrali právě v oblasti Karvinska, kde je podle průzkumu zájem o kotlíkové dotace menší, i když lokalita trpí zhoršenou kvalitou ovzduší,“ sdělila k setkání Jarmila Uvírová, náměstkyně hejtmana MSK pro životní prostředí.

Nejúspěšnější oblastí s nejvyšším počtem žadatelů o nový kotel v letech 2012 až 2015 bylo v Moravskoslezském kraji Kravařsko, kde došlo v některých obcích k výměně zhruba padesáti procent starých kotlů.

Naopak mezi oblast s nejnižším počtem zájemců o výměnu kotlů patří Karvinsko, kde se v letech 2012 až 2015 počet žádostí pohyboval pod šest procent.  V samotné Karviné bylo v letech 2012 až 2015 vyměněno z 468 kotlů pouhých 25, v Orlové (ze 779) 52kotlů, v Petrovicích u Karviné (ze 223) 21 kotlů, v Petřvaldu u Karviné (ze 168) kotlů 41, v Rychvaldu (z 681) 19 kotlů a ve Stonavě (ze 170) 8 kotlů.

„Se zástupci měst a obcí na Karvinsku jsme probrali údaje o výměně kotlů v jednotlivých oblastech Moravskoslezského kraje v letech 2012 až 2015. Rok 2016 ještě není uzavřen, ale podle předběžných výsledků zájem o kotlíkové dotace na Karvinsku mírně stoupl,“ říká Jan Krkoška, náměstek hejtmana MSK pro regionální rozvoj.

Kotlíkové dotace v žádném případě nekončí. Zájemci mohou žádat o dotaci na tepelná čerpadla a kotle na biomasu od 1. března v rámci doplňkového dotačního programu. Další finance na výměnu kotlů mohou lidé čerpat v rámci druhé velké výzvy, jejíž vyhlášení plánuje Ministerstvo životního prostředí na březen letošního roku a také z navazujícího krajského dotačního programu. Ten bychom chtěli vyhlásit ve druhém čtvrtletí roku 2017,“ dodává náměstkyně Jarmila Uvírová.

Primátor Karviné Tomáš Hanzel zdůraznil, že program považuje město za unikátní příležitost, jak zlepšit ovzduší ve městě ihned. „Mrzí mne, že v Karviné zatím dotační program nemá přes velkou osvětu a propagaci patřičnou odezvu a věřím, že se to už letos výrazně změní. Karviná nejenže přidává k dotaci svých deset procent, což znamená, že žadatel může získat až stoprocentní podporu, ale město poskytuje bezúročné půjčky na předfinancování výměny, takže lidé nemusejí mít žádné úspory a přesto kotel bez problémů vymění. My chceme jít ostatním obcím příkladem, aby nás bylo víc, kdo poskytne lidem půjčku na předfinancování.  A rozhodně budeme pokračovat v přesvědčování, znovu na jaře půjdeme do všech městských částí a budeme lidi přesvědčovat o nutnosti výměny kotlů,  pomůže to všem a okamžitě," shrnul stále ojedinělou podporu po jednání primátor Tomáš Hanzel.  

V letech 2012 – 2015 se podařilo vyměnit kolem 4 tisíc starých kotlů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

7:23 Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

Prezident republiky Petr Pavel předložil podle čl. 84 odst. 2 Ústavy ČR a § 6 zákona č. 182/1993 Sb.…