Moravskoslezský kraj: Nemocnice zvou na Dny zdraví

06.04.2016 11:52

Zdarma preventivní vyšetření, poradenství i zpestření pro strávníky nemocničních jídelen v podobě jídel připravených podle kuchařky Jak šmakuje Moravskoslezsko.

Moravskoslezský kraj: Nemocnice zvou na Dny zdraví
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

To jsou Dny zdraví, na které veřejnost zvou krajská zdravotnická zařízení - Nemocnice s poliklinikou Karviná-Ráj, Nemocnice s poliklinikou Havířov, Nemocnice Třinec, Nemocnice ve Frýdku-Místku, Sdružené zdravotnické zařízení Krnov, Slezská nemocnice v Opavě, Bílovecká nemocnice a Sanatorium Jablunkov.  

Krajské nemocnice a sanatorium se tak připojují ke Světovému dni zdraví, který připadá na 7. duben. Chtějí tak upozornit na důležitost prevence onemocnění.

Péče o vlastní zdraví by měla stát na předním místě zájmů každého z nás. Bohužel však na to stále častěji zapomínáme. Cílem Dnů zdraví je upozornit veřejnost na důležitost prevence, zlepšit tak zdravotní stav populace a snižovat výskyt nemocí i předčasných úmrtí. Je lepší udělat si čas nyní na zdraví, než později na nemoc,“ upozornil náměstek hejtmana kraje pro zdravotnictví Jiří Martinek.

Krajská zdravotnická zařízení připravila na tento den (7. 4.) nejen zajímavý program, ale i zpestření pro strávníky v nemocničních jídelnách, v podobě přípravy jídel podle kuchařky Jak šmakuje Moravskoslezsko. Stejnojmenný projekt už několik let realizuje Moravskoslezský kraj se svými partnery. Jeho hlavní myšlenkou je vrátit typické regionální speciality na jídelní lístky restaurací, v tomto případě je alespoň na jeden den zařadit do jídelníčku nemocnic.

„V nemocnicích budou podávána speciální menu, která pro pacienty bez dietního omezení a zaměstnance vybrali a připravili kuchaři podle receptů z kuchařek Jak šmakuje Moravskoslezsko. Mohou se těšit třeba na Frýdeckou kotletu, Kuřecí prsa na liškách z Beskyd s rýží, nebo na Babiččiny jahodové knedlíky s jahodami a další dobroty. Strava je důležitou součástí léčby, ale hlavně prevence, měla by být nejenom vyvážená, z kvalitních surovin, ale také chutná. A to pokrmy podle receptů našich babiček zcela jistě jsou,“ míní náměstek hejtmana pro investice a cestovní ruch Ivan Strachoň. Kuchařky Jak šmakuje Moravskoslezsko budou ve čtvrtek 7. dubna společně s náměstkem hejtmana Jiřím Martinkem zájemcům rozdávat v havířovské nemocnici.

Krajská zdravotnická zařízení budou v rámci Dne zdraví, nabízet zdarma nejrůznější preventivní vyšetření, poradenství, praktické ukázky nácviku první pomoci a další. Nabídka je pestrá, ale pozor, ne v každé nemocnici bude program probíhat právě 7. dubna. Podrobné informace s termíny jsou dostupné na webových stránkách jednotlivých nemocnic.

Na čtvrtek 7. dubna je speciální odborný program pro veřejnost připraven například ve Slezské nemocnici v Opavě, p. o. Uskuteční se tady konference pro veřejnost, zdravotníci z jednotlivých primariátů nemocnice představí svoje oddělení a programy podporující zdraví. Součástí konference, která se bude konat v zaměstnanecké jídelně v pavilonu V, bude i doprovodný program. Otevřou se také unikátní muzea – Muzeum ošetřovatelství (v pavilonu A) a Muzeum patologie (pavilon O). Návštěvníci budou mít možnost naučit se, jak si správně mýt ruce, nechat si změřit krevní tlak, glykémii, pobavit se s odborníky o racionální výživě, získají informace o nově otevřené laktační poradně. Předvedena bude resuscitace u dětí s možností vyzkoušet si tento život zachraňující úkon.

Sdružené zdravotnické zařízení Krnov, p. o. na 7. dubna připravilo poradenství v oblasti zdravé výživy s ochutnávkou, včetně měření tuku v těle a výpočtu BMI, preventivní vyšetření znamének pomocí dermatoskopu, ukázku sortimentu zdravotnických pomůcek, nabídku kosmetických přípravků šetrných ke kůži. Bude prováděna kontrola čistoty rukou pomocí UV lampy, dojde i na praktické cvičení první pomoci, výuku samovyšetřování prsu (ONKONIKÉ),

orientační vyšetření krevní skupiny a hladiny cukru v krvi či měření krevního tlaku a pulzu.

V prostorách interní ambulance Bílovecké nemocnice a. s. si 7. dubna zájemci mohou nechat změřit krevní tlak, hladinu cukru v krvi, BMI a informovat se u nutriční terapeutky na dietní režimy při různých zdravotních omezeních, jako jsou cukrovka, dna nebo vysoký cholesterol v krvi.

Den zdraví oslaví i Nemocnice s poliklinikou Havířov, p. o., a to 12. dubna, kdy si zájemci budou moci nechat zdarma vyšetřit krevní obraz, změřit hladinu krevního cukru, tlak nebo tep. Ženy pak mohou absolvovat vyšetření prsů ultrazvukem. Prostřednictvím interaktivní expozice také návštěvníci uvidí, jak to funguje na operačních sálech.

Dnem zdraví s nabídkou poradenství, základních a specializovaných vyšetření v rámci prevence onemocnění bude také 21. duben, a to v  Nemocnici s poliklinikou Karviná-Ráj, p. o. a Nemocnici ve Frýdku-Místku, p. o. V této nemocnici budou zdravotníci zájemcům měřit tlak, glykemii, hladinu cholesterolu v krvi, určí krevní skupinu, poradí, jak se odnaučit kouřit a správně se stravovat.

Nemocnice Třinec, p. o. se k Světovému dni zdraví připojí 11. května. Akce pro veřejnost se uskuteční v třineckém kině Kosmos, kde budou otevřeny poradny pro samovyšetření prsu, předcházení a léčbu inkontinence u žen, hygienu rukou. Budou tu také vystaveny kompenzační pomůcky a také výrobky uživatelů sociálních služeb.

7. duben je Světovou zdravotnickou organizací prohlášen dnem Světového dne zdraví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

7:23 Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

Prezident republiky Petr Pavel předložil podle čl. 84 odst. 2 Ústavy ČR a § 6 zákona č. 182/1993 Sb.…