Moravskoslezský kraj: Pečují o děti, které by jinak vyrůstaly v domově. Teď získali ocenění pro pěstouny

14.09.2020 11:48

Náhradní rodinná péče je vhodný způsob, jak nahradit dětem biologickou rodinu. Dětství a dospívání u pěstounů má na zdravý vývoj dítěte pozitivnější vliv než dětství strávené v domově. To je důvod, proč Moravskoslezský kraj pěstounství podporuje a snaží se na něj veřejnost upozorňovat. V rámci kampaně DEJME DĚTEM RODINU kraj opět pěstounům formou ocenění děkuje.

Moravskoslezský kraj: Pečují o děti, které by jinak vyrůstaly v domově. Teď získali ocenění pro pěstouny
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

„V Moravskoslezském kraji je zhruba šest set dětí, které žijí v dětském domově. Snad každé z nich ve skrytu touží po tom, aby někde mělo své doma. Aby mohlo každý den nahlas říkat mami nebo tati, aby se cítilo milované a chápané. Zkrátka, aby mělo rodiče, alespoň náhradní, když nemůže být z nejrůznějších důvodů s těmi biologickými. Nesmírně si vážím všech, kteří se rozhodli stát se pěstouny. Nabídli dětem otevřenou náruč, obrovskou dávku trpělivosti, laskavosti a porozumění. Takoví lidé si ocenění rozhodně zaslouží,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro sociální oblast Jiří Navrátil.

Tento rok ocenění získali manželé Baránkovi z Metylovic, Feilhauerovi z Oder a Marcela Špaková z Ostravy. Na slavnostním vyhlášení na Dnu rodin na Zámku Nová Horka obdrželi z rukou náměstka hejtmana Jiřího Navrátila ocenění a dárkové vouchery na wellness pobyt.

Pěstouny Moravskoslezský kraj oceňuje už několikátým rokem. „Odborná komise vybírá z nominací, které krajskému úřadu zasílají nejen sociální pracovníci, ale i sousedé, učitelé, nebo přátelé náhradních rodin. Ocenění pěstouni jsou významní nejen obětavou péčí o děti, ale také aktivním přístupem, nasazením a odhodláním v oblasti náhradní rodinné péče jako takové,“ vysvětlil náměstek hejtmana kraje Jiří Navrátil.

Poděkování formou ocenění si pěstouni převzali 12. 9. 2020 na Dni rodin, který pořádá Moravskoslezský kraj. Je to soubor 6 akcí, které v rámci kampaně Dejme dětem rodinu na náhradní rodinnou péči upozorňují. Víkendová odpoledne nabízejí zábavný program pro celou rodinu, ale i zajímavé informace o pěstounství. Další akce se konají 19. 9. na Sovinci, 20. 9. v Archeoparku v Chotěbuzi, 26. 9. na Hukvaldech a 27. 9 v Kravařích na zámku.

Ocenění pěstouni

Hana a Jiří Baránkovi jsou pěstouny na přechodnou dobu. O děti se starají od roku 2015, jsou výjimeční svou trpělivostí a úžasnými pokroky s dětmi, které do jejich rodiny přišly ve velmi zanedbaném stavu. Přijaté děti, bylo jich více než pět, neměly hygienické návyky, měly problémy s vyjadřováním nebo měly zanedbané lékařské kontroly. Pěstounům se podařilo dětem pomoci dorovnat se vrstevníkům, dostat se do lepší psychické pohody a fyzické kondice a v rámci možností zvládat školní povinnosti.

Marie a Jaromír Feilhauerovi od roku 2013 pečují o chlapce, v letech 2017 a 2018 postupně přijali do pěstounské péče dvě sestry, kterým je nyní 4 a 6 let. Pěstouni vychovali také čtyři vlastní potomky, děti svěřené do péče se přirozeně včlenily do rodiny, s pěstouny i biologickými dětmi navázaly pevné citové pouto. Feilhauerovi vedou děti k hudbě, ke sportu, dbají na jejich vzdělávání. Děti u svých náhradních rodičů dobře prospívají, dobře probíhá i kontakt dětí se širší rodinou pěstounů.

Marcela Špaková je pěstounkou už 20 let. Je jednou z mála těch, kteří jsou ochotni přijímat děti s kombinovanými vadami, a to jak tělesným, tak mentálním postižením. Aktuálně má v péči tři děti, dvě z nich žijí v domácnosti pěstounky i po dosažení zletilosti. Velkými pomocníky jsou paní Špakové její dlouholetý přítel i vlastní dospělé děti. Rodina je velmi vstřícná a otevřená a jistě je inspirací pro spoustu ostatních lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…