Moravskoslezský kraj: Sedm studentů dosáhlo na zlatou úroveň prestižní ceny vévody z Edinburghu

15.11.2020 8:40

Mezinárodní ocenění vévody z Edinburghu (DofE) je uznávané zahraničními univerzitami i zaměstnavateli. Tento program zajišťuje neformální vzdělávání mladých lidí od 14 do 24 let.

Moravskoslezský kraj: Sedm studentů dosáhlo na zlatou úroveň prestižní ceny vévody z Edinburghu
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Kvůli pandemii koronaviru si úspěšní absolventi symbolicky převezmou certifikát na on-line slavnostní ceremonii, které se zúčastní také jeho královská Výsost princ Edward.

V tomto školním roce dokončilo zlatou úroveň 46 účastníků z České republiky, 7 z nich je z Moravskoslezského kraje. Tři úspěšní absolventi jsou studenty Slezského gymnázia v Opavě, dvě studentky jsou z Obchodní akademie v Ostravě-Mariánských horách, jeden studuje ostravskou Střední školu teleinformatiky a jeden úspěšný absolvent je z 1st International School of Ostrava. Moravskoslezský kraj účastníky programu finančně podporuje, zapojeným školám přispívá na licenční poplatek, školení a další aktivity spojené s plněním programu.

„V našem regionu stále přibývají školy, které se do programu zapojují. V tomto školním roce jich už je 31, Moravskoslezský kraj zřizuje dvacet z nich. Jsem rád, že se mladí lidé učí převzít zodpovědnost za svůj rozvoj i budoucí kariéru. Díky programu DofE pracují nejen na svém vzdělávání, ale také posilují svou občanskou zodpovědnost. Mezi aktivity programu totiž patří také dobrovolnická činnost,“ vysvětlil náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro školství a sport Stanislav Folwarczny a doplnil že součástí programu je také zdravý životní styl a pohybové aktivity. „Právě programy typu DofE mohou mladým lidem pomoci v tom, aby na sobě i v období karantény nadále pracovali, udržovali si pozitivní mysl a byli fit. V této době, kdy jsou uzavřené školy a výrazně ubylo možností, jak aktivně trávit volný čas, je zapojení do programu určitě nesmírně povzbuzující,“ řekl náměstek hejtmana kraje Stanislav Folwarczny.

Mezi školami, které se do programu DofE zapojily, je také opavská Střední škola hotelnictví a služeb. „Tento dlouhodobý projekt nám pomohl k překonání sama sebe. DofE je velikou příležitostí pro ty, kteří mají své sny a cíle, k jejichž dosažení jim něco brání. Většinou jen motivace začít a vytrvat. V koronavirové situaci bylo plnění stanovených týdenních úkolů náročné, ale závěrečná třídenní expedice do přírody pak byla odměnou a také vysvobozením ze školní rutiny, jež přišla v pravou chvíli. Počasí nám přálo, měli jsme příležitost uvolnit se a nemyslet na více než půlroční pandemickou situaci, která nás negativně ovlivňuje v mnoha směrech,“ prozradila účastnice programu DofE Hana Švehlová.

O Mezinárodní ceně vévody z Edinburghu (DofE)
Jedná se o celosvětově nejvýznamnější program neformálního vzdělávání, který v roce 1956 založil Princ Philip, vévoda z Edinburghu. Mladí lidé ve věku 14 až 24 let jsou skrze DofE motivování k cílevědomosti, solidaritě, zdravému životnímu stylu a zájmu o své okolí. To vše skrze smysluplné trávení volného času ve čtyřech oblastech: pohyb, dobrovolnictví, dovednost a expedice. Certifikáty DofE bývají mladým lidem udělovány ve třech úrovních. Kromě zlaté, také ve stříbrné a bronzové. Globálně se tohoto programu účastní 1,3 milionu mladých ve 130 zemích světa. U nás program funguje již 25 let ve 220 školách a organizacích pracujících s mládeží. Účastní se jej více než 5100 žáků a studentů. Více ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…