Moravskoslezský kraj: Službu krajského koronera již nebude zajišťovat ostravská nemocnice

06.12.2016 18:36

Službu krajského koronera v Moravskoslezském kraji bude od 1. ledna 2017 v následujících dvou letech zajišťovat společnost 1. Koronerská s.r.o. Dnes (6. 12.) o tom rozhodli krajští radní.

Moravskoslezský kraj: Službu krajského koronera již nebude zajišťovat ostravská nemocnice
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Společnost 1. Koronerská s. r. o. vystřídá v zajišťování prohlídek těl zemřelých na území Moravskoslezského kraje Městskou nemocnici Ostrava. Tuto službu v regionu nemocnice zajišťovala od července 2014, kdy ji Moravskoslezský kraj jako první České republice zřídil.

„Smlouva s Městskou nemocnicí Ostrava platí do konce prosince, proto kraj vyhlásil na zajištění prohlídek těl zemřelých v regionu v letech 2017 a 2018 novou veřejnou zakázku s předpokládanou hodnotou 12, 92 milionu korun bez DPH, tj. 1700 korun bez DPH za jednu prohlídku. Do soutěže se přihlásila společnost 1. Koronerská s.r.o., která působí i v Královéhradeckém, Jihočeském a Plzeňském kraji. Uspěla se svou nabídkovou cenou 1695 korun bez DPH za jednu prohlídku těla zemřelého,“ uvedl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Martin Gebauer.

Hlavními důvody, proč se před více než dvěma roky Moravskoslezský kraj rozhodl učinit v Česku ojedinělý krok a vypsal veřejnou zakázku na krajského koronera, byly zejména stížnosti policie, popřípadě pozůstalých, kteří museli mnohdy několik hodin čekat na vystavení listu o prohlídce zemřelého, a klesající ochota praktických lékařů vykonávat ohledání za stávajících podmínek v rámci lékařské pohotovostní služby.

„Máme pozitivní ohlasy na včasnost dojezdu, odbornost a přístup k pozůstalým jak ze strany pozůstalých, tak policie i personálu zdravotnických zařízení a ústavů. Za celou dobu fungování koronera v Moravskoslezském kraji jsme řešili pouze dvě stížnosti,“ řekla vedoucí odboru zdravotnictví Krajského úřadu Moravskoslezského kraje Vratislava Krnáčová. Upřesnila, že v loňském roce bylo provedeno přes 3,5 tisíce ohledání těl zemřelých za téměř 5,2 milionu korun, do října letošního roku pak přes 3 tisíce ohledání za necelé 4, 4 miliony korun.

Prohlídky těl zemřelých jsou ze zákona o zdravotních službách povinni zajišťovat u svých registrovaných pacientů praktičtí lékaři, a to v rámci provozní doby a v rozsahu provádění návštěvních služeb. Tuto povinnost má i poskytovatel, v jehož zdravotnickém zařízení došlo k úmrtí, a poskytovatel zdravotnické záchranné služby v případě, kdy k úmrtí došlo při poskytování přednemocniční neodkladné péče. Kraj nemůže tuto povinnost danou zákonem praktickým lékařům odejmout, krajský koroner nesupluje jejich činnost. Nadále budou svým registrovaným pacientům vystavovat list o prohlídce zemřelého a u kritických či sporných případů má krajský úřad možnost ordinaci praktického lékaře zkontrolovat. Vítěz veřejné zakázky 1. Koronerská s. r. o. bude stejně jako její předchůdce - MNO ohledávat mimo jejich ordinační a návštěvní hodiny.

Telefonní číslo pro oznámení informace o úmrtí (resp. pro výzvu k prohlídce těla zemřelého) je 596 612 111, 596 618 861 a 596 618 853. Je zveřejněno na webových stránkách Moravskoslezského kraje a k dispozici také na lince 112.

Od 1. 1. 2017 bude platit na dispečink nové spojení 725 440 155.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…