Moravskoslezský kraj: Specialisté v Krnově připravují nově léčiva pro onkologické pacienty i ze Šumperska

13.03.2016 15:49

Přes 500 injekcí a infuzí s obsahem cytostatik už připravili odborníci ve speciální části lékárny krnovské nemocnice (Sdružené zdravotnické zařízení Krnov) pro pacienty Nemocnice Šumperk.

Moravskoslezský kraj: Specialisté v Krnově připravují nově léčiva pro onkologické pacienty i ze Šumperska
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Jde o spolupráci, která pomáhá vážně nemocným lidem ze sousedního Olomouckého kraje. „Přestože naším zřizovatelem je Moravskoslezský kraj, spolupráci jsme se nebránili, právě naopak – s ohledem na pacienty, kteří nemohou za léčbou cestovat. Překonávat při léčbě delší vzdálenosti je pro tyto lidi velmi vyčerpávající,“ říká ředitel krnovské nemocnice doktor Ladislav Václavec. V dalších měsících bude spolupráce pokračovat.

Úkolem specializovaného pracoviště krnovské nemocniční lékárny je připravovat infúze a injekce s obsahem cytostatik pro pacienty, kteří jsou léčeni na oddělení klinické onkologie, a to především v krnovské nemocnici. „Pacienti mohou mít bolesti, může jim být nevolno a mohou zvracet v důsledku cytostatické léčby, proto je pro ně nesmírně důležité, aby byli léčeni v co nejkratší vzdálenosti od domova,“ uvádí vedoucí Ústavní lékárny Kateřina Vašířová.

Od roku 2008, kdy se v krnovské nemocnici otevřelo pracoviště přípravy cytostatik, připravují farmaceuti kolem patnácti set infúzí a injekcí ročně pro několik set onkologicky nemocných pacientů, kteří musí pravidelně dostávat cytostatika. Během loňského roku vyrobilo pracoviště téměř 2 000 infuzí a injekcí.

„Je to specializovaný úsek, na němž se v superčistých podmínkách ve speciálních přístrojích – izolátorech - připravují léky, které pomáhají v léčbě pacientů s rakovinou. Pracoviště splňuje nejpřísnější normy pro přípravu sterilních léčiv a bezpečné přípravy cytostatik,“ vysvětluje ředitel nemocnice Václavec a vysvětluje, že cytostatika jsou podávána také jako pomocná léčba po operačních výkonech.

Příprava cytostatik probíhá v  zařízení, které umožňuje manipulovat s cytostatiky pomocí vnořených rukávců, tedy bez přímého kontaktu s látkou. Pracovníci jsou tak chráněni před poškozením zdraví, které může způsobit častý kontakt s cytotoxickými látkami. Vzhledem k dodržování velmi přísných podmínek přípravy je minimalizována možnost kontaminace léčiva. Toto je důležité zejména pro onkologické pacienty, kteří mají v důsledku léčby často poškozenou imunitu, a případná infekce by jim mohla způsobit vážné komplikace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…