Moravskoslezský kraj: Úředníci nacvičovali záchranu lidského života

27.03.2016 20:19

Záchranáři Zdravotnické záchranné služby Moravskoslezského kraje, p. o., Mgr. Radim Holek a Bc. Adam Hružík školili odbor zdravotnictví.

Moravskoslezský kraj: Úředníci nacvičovali záchranu lidského života
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Nácvik záchrany lidského života – to bylo cílem školení, které proběhlo na odboru zdravotnictví Krajského úřadu Moravskoslezského kraje ve dnech 9. 3. 2016 a 16. 3. 2016.

Zásady první pomoci nám profesionálně a poutavě odpřednášeli zkušení zástupci Zdravotnické záchranné služby Moravskoslezského kraje Mgr. Radim Holek a Bc. Adam Hružík.

Vyzkoušeli jsme si resuscitaci dospělého člověka i dítěte, naučili se, jak správně použít automatický externí defibrilátor, který zvyšuje šanci na přežití postiženého akutní zástavou srdce. Takovýto defibrilátor je na krajském úřadě pro náhlou potřebu k dispozici. Bylo nám vysvětleno, jak správně postupovat při akutních stavech neúrazových jako jsou infarkt, mrtvice, kolaps, mdloba, hypoglykemie, epilepsie, astmatický záchvat, zopakovali jsme si Rautekovu zotavovací polohu a oživili a zaktualizovali jsme si mnoho dalších informací.

První pomoc slouží k bezprostřední pomoci při náhlém postižení zdraví, či ohrožení života. Je morální povinností každého občana poskytnout první pomoc každému potřebnému za předpokladu, že tím neohrozí vlastní zdraví. Ne vždy je však toto samozřejmostí a lidé často bezradně nečinně přihlížejí, zatímco vteřiny utíkají. S každou vteřinou se však naděje na záchranu lidského života vzdaluje…

Nácvik záchrany lidského života

Školení hodnotíme jako velmi přínosné a troufáme si říci, že díky zopakování zásad poskytnutí první pomoci a po doplnění nových informací se nyní cítíme být mnohem jistější díky nabytým vědomostem i praktickým zkušenostem a tak věříme, že ve chvíli, kdy se ocitneme v situaci ohrožení života některého ze spoluobčanů, budeme schopni zakročit a být prospěšní.

„Dle názoru odborníků by mělo být poskytnutí první pomoci jednou ze základních dovedností každého z nás“, říká Ing. Jiří Martinek, náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro oblast zdravotnictví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…