Moravskoslezský kraj: Válečné letce připomenou pamětní desky

10.09.2016 15:37

Pamětní desky československých letců, účastníků bojů 2. světové války, odhalil 9. září na Letišti Leoše Janáčka v Ostravě hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák spolu s předsedou Svazu letců ČR generálem Jiřím Kubalou.

Moravskoslezský kraj: Válečné letce připomenou pamětní desky
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Panely, které jsou součástí projektu Historická paměť, připomínají osobnosti letců z Moravskoslezského kraje, kteří padli ve válce i po ní během plnění služebních povinností. Instalaci pamětních desek inicioval Svaz letců ČR, který sdružuje profesionální i amatérské letce a ve svých klubech všechny příznivce letectví. Výrobu čtyř panelů podpořil Moravskoslezský kraj částkou 50 tisíc korun.

„Letiště Leoše Janáčka není jen vstupní branou do Moravskoslezského kraje v oblasti civilního letectví, ale má za sebou také historii vojenského letectva. Právě proto není lepší a důstojnější místo pro uctění památky letců – hrdinů, kteří se zasloužili o naši dnešní svobodu,“ říká Miroslav Novák, hejtman Moravskoslezského kraje.

Pamětní desky přinášejí poučení o průkopnících letectví v moravskoslezském regionu, o válečných hrdinech, včetně těch, kteří ze vzduchu podporovali úsilí pozemních jednotek v Ostravské operaci i dalších, kteří po válce zahynuli při výkonu služby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…