Moravskoslezský kraj: Z Mariana se do komunitního bydlení odstěhovali poslední klienti

16.12.2015 9:10

Posledních deset uživatelů opustilo budovu sociálního zařízení Marianum v Opavě a přestěhovalo se do zrekonstruovaného domku v Opavě – Kylešovicích.

Moravskoslezský kraj: Z Mariana se do komunitního bydlení odstěhovali poslední klienti
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Definitivně tak skončil náročný proces přeměny velkokapacitního ústavu sociální péče v moravskoslezském kraji v běžné komunitní bydlení. Slavnostního otevření nového bydlení pro osoby se zdravotním postižením se 15. 12. zúčastnil také náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Svatomír Recman.

Klienti Mariana mají nyní k dispozici jednolůžkové a dvoulůžkové pokoje, vlastní sociální zařízení a obývací pokoj s kuchyní. Všechny společné prostory jsou bezbariérové. Projekt rekonstrukce domku v Opavě – Kylešovicích za více než deset milionů korun byl financován prostřednictvím Integrovaného operačního programu. Moravskoslezský kraj doplatil ze svého rozpočtu zhruba 600 tisíc korun.

„Otevřením této další sociální služby byl završen proces transformace organizace Marianum, který byl zahájen již v roce 2005 a s ohledem na náročnost a rozsáhlost procesu byl realizován v několika etapách. V roce 2002, kdy Moravskoslezský kraj přijal zřizovatelskou funkci vůči této organizaci, byla kapacita Mariana 227 osob,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Svatomír Recman.

Moravskoslezský kraj za podpory Integrovaného operačního programu zrealizoval v rámci procesu transformace a humanizace pobytových sociálních služeb řadu projektů. Letos otevřel například domov pro osoby se zdravotním postižením v Opavě na Denisově náměstí nebo zakoupil byty pro fungování sociální služby chráněného bydlení ve Vítkově a v Budišově nad Budišovkou.

V příštím roce budou díky Integrovanému operačnímu programu otevřeny pro klienty z organizací Sagapo a Harmonie další služby, jako domov pro osoby se zdravotním postižením ve Vrbně pod Pradědem nebo chráněné bydlení v Rýmařově a v Osoblaze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…