Moravskoslezský kraj: Záchranné složky dostanou od kraje finance i techniku

10.03.2015 15:00

Zajištění bezpečnosti obyvatel je prioritou vedení Moravskoslezského kraje. Proto dlouhodobě finančně i věcně podporuje všechny složky Integrovaného záchranného systému (IZS). O letošní formě a výši podpory záchranným složkám rozhodovali krajští zastupitelé na svém dnešním (5. 3.) zasedání.

Moravskoslezský kraj: Záchranné složky dostanou od kraje finance i techniku
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Jen na podporu akceschopnosti jednotek sboru dobrovolných hasičů obcí letos z krajského rozpočtu půjde 2, 1 milionu korun, obce dostanou na nákup techniky a další potřebné investice do této oblasti 6, 5 milionu, téměř půl milionu korun získají horští a vodní záchranáři, 12 milionů poputuje základním složkám IZS. Kraj složkám IZS také zakoupí nebo věnuje potřebnou techniku a vybavení, podpoří i záchranářské spolky v regionu. Další nákupy hasičské techniky budou spolufinancovány Evropskou unií v rámci Regionálního operačního programu NUTS II Moravskoslezsko a také ze státního rozpočtu z investičního programu Ministerstva vnitra.

„Moderní vybavení speciální technikou přispívá ke zvýšení účinnosti a efektivity zásahů složek integrovaného záchranného systému a ke zkvalitnění veřejné služby pro občany,“ uvedl 1. náměstek moravskoslezského hejtmana Josef Babka.

Upřesnil, že zastupitelé dnes schválili 2, 1milionovou podporu dobrovolným hasičům, která nahrazuje částečný výpadek poskytované státní pomoci. Obce a města získají z krajského rozpočtu 6, 5 milionu korun na nákup techniky pro dobrovolné hasiče, tyto peníze mohou využít například na rekonstrukci hasičských zbrojnic a dalšího vybavení. (Pozn.: Město Petřvald 1 mil., obec Petřvald 0, 3 mil., obec Mosty u Jablunkova 0, 3 mil., obec Dobrá 0, 3 mil., město Šenov 1 mil., obec Hrádek 0, 1 mil., město Frenštát pod Radhoštěm 3, 5 mil. Kč). Horská služba ČR a místní skupiny Vodní záchranné služby ČČK mohou letos počítat s 0, 445 milionu korun z krajského rozpočtu.

Dalších dvanáct milionů korun si rovným dílem rozdělí základní složky IZS – moravskoslezští hasiči a policisté. „Tato finanční podpora by měla sloužit k zajištění určitého nadstandardu vybavenosti složek nad státem poskytované vybavení. Chceme tak zajistit vyšší účinnost a efektivitu práce Policie ČR i HZS MSK při zajišťování bezpečnosti obyvatel kraje.  Stejně je nutno vnímat i podporu městu Ostravě ve výši 2, 573 milionu korun. Za tyto peníze zaplatí například část služeb elektronických komunikací spojených s potřebami složek IZS,“ vysvětlil 1. náměstek moravskoslezského hejtmana Josef Babka.

Dodal, že kraj také daruje složkám IZS, popřípadě jejich zřizovatelům, tedy obcím, potřebnou techniku. Například jednotka Sboru dobrovolných hasičů města Frenštátu pod Radhoštěm dostane repasovanou automobilovou plošinu za 1, 996 milionu korun, kterou mají frenštátští dobrovolní hasiči už zhruba měsíc ve výpůjčce. „Díky této plošině, která je určena pro záchranné a likvidační práce ve výškách a nad volnou hloubkou, se zvýší akceschopnost jednotky dobrovolných hasičů ve Frenštátu pod Radhoštěm a okolí. Kraj tak plní slib dovybavit záchranné složky města Frenštátu pod Radhoštěm moderní technikou, který dal po mimořádné události – výbuchu plynu v obytné zástavbě - před dvěma lety,“ konstatoval 1. náměstek moravskoslezského hejtmana Josef Babka s tím, že Hasičskému záchrannému sboru MSK kraj zakoupil pojízdnou chemickou laboratoř za více než 2, 323 milionu korun a pořídil zařízení za zhruba 1, 3 milionu korun pro zjišťování těžkých kovů a dalších látek v případě havárií ohrožujících lidské zdraví a životní prostředí.

Moravskoslezský kraj uvolní také půldruhého milionu korun pro Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska Moravskoslezského kraje, které má v současnosti okolo 25 tisíc členů. Peníze bude moci tento spolek využít mimo jiné na pořádání soutěží hasičské mládeže, preventivně výchovnou činnost i udržování hasičských tradic.

Kraj v letošním roce za spolufinancování Evropské unie a českého státu nakoupí také speciální techniku pro Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje.

Profesionální moravskoslezští hasiči tak budou mít nově k plnění svých pracovních povinností k dispozici 17 prvosledových cisternových automobilových stříkaček za téměř 105 milionů korun, 16 cisternových automobilových stříkaček pro výrobu a dopravu pěny v hodnotě přesahující 110 milionů korun a výškovou techniku (automobilový žebřík a 6 automobilových plošin) za více než 122, 5 milionu korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-moravskoslezsky.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…