Moravskoslezský kraj dostal nabídku mít své zastoupení v Číně

04.05.2015 20:05

Moravskoslezský kraj zřejmě bude mít svou kancelář a zastoupení v Suzhou Industrial Park v čínské provincii Jiangsu. Vyplynulo to z nedávné návštěvy moravskoslezského hejtmana Miroslava Nováka v Číně. Nabídku vedení kraje zvažuje a intenzivně na ní pracuje.

Moravskoslezský kraj dostal nabídku mít své zastoupení v Číně
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Velká města provincie Jiangsu – Peking, Šanghaj, Nanjing, Suzhou – navštívil moravskoslezský hejtman koncem dubna společně se zástupci ostravských univerzit, kultury a podnikatelů Moravskoslezského kraje. V nové roli prezidenta Asociace guvernérů provincií Čínské lidové republiky a představitelů reprezentantů regionů zemí střední a východní Evropy byl členem oficiální delegace České republiky vedené předsedou Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Janem Hamáčkem, která se v Pekingu setkala s představiteli čínské vlády a parlamentu. Na Dnech České republiky v Šanghaji veletrhu China Shanghai International Technology Fair (CSITF) představili Česko jako moderní a vyspělou zemi s průmyslovou tradicí nabízející výhodné investiční možnosti.

Na veletrhu se spolu s Moravskoslezským krajem prezentovaly nejen další české kraje, které s čínskými provinciemi spolupracují – Plzeňský, Jihomoravský kraj a Praha, ale také špičkové české technologické společnosti působící v nejrůznějších oborech. Významnost české účasti podtrhuje fakt, že Česká republika byla hlavním zahraničním hostem veletrhu. Moravskoslezský kraj tu kromě investičních možností prezentoval přírodní krásy regionu, lázně a golfové resorty, kulturu a další turistické atraktivity. V technologickém stánku se představily obě ostravské univerzity (VŠB-TUO, OUO) a špičkové technologické firmy z regionu (Agro-Eko, Gaben, Elcom, ING Corporation, Kvados, VÚHŽ).

V rámci zvláštního programu navštívila delegace Moravskoslezského kraje také města partnerské provincie Jiangsu – Nanjing a Suzhou (centrum technologických firem, výzkumu a špičkových technologií), kde byly mimo jiné připraveny semináře zaměřené na investiční příležitosti v Moravskoslezském kraji a na navázání a prohloubení spolupráce zúčastněných českých firem s čínskými podniky. Hejtman Miroslav Novák například zahájil byznysový seminář o možnostech technologické spolupráce a investičních příležitostech v Suzhou Industrial Park.

„Těší mne, že Moravskoslezský kraj dostal tak významnou možnost se v Číně zviditelnit, jsem přesvědčen o tom, že veškeré tyto aktivity vyústí v blízké budoucnosti v konkrétní výsledek v podobě čínské investice do regionu,“ uvedl hejtman Miroslav Novák.

Upřesnil, že s guvernérem provincie Jiangsu panem Li Xueyong kromě možnosti investování hovořil také o zkušenostech s restrukturalizací infrastruktury průmyslu, spolupráci nejen na úrovni vysokých, ale i středních škol, zdravotní péči, turismu, kultuře a volnočasových aktivitách.

„Při jednání padl návrh na zřízení kanceláře Moravskoslezského kraje v technologickém parku Suzhou. Budeme tak zase o krok blíže třeba k výstavbě moderního česko-čínského technologického parku, který by v našem regionu nastartoval ekonomiku a podpořil vznik pracovních míst. Čínským partnerům pro tyto účely představuji hlavně průmyslovou zónu Barbora, která vzniká na Karvinsku, nabízíme také již fungující zónu Dukla a mošnovskou zónu,“ míní moravskoslezský hejtman Miroslav Novák.

Dodal, že na všech jednáních s čínskými partnery hovořil také o turistických, kulturních atraktivitách Moravskoslezského kraje a možnostech lázeňské léčby v našem regionu. „Například na přelomu loňského roku vyjela Janáčkova filharmonie na koncertní turné po východní části Číny a rýsují se další možnosti spolupráce v oblasti kultury. Dalším konkrétním společným projektem je lázeňská léčba dětí z Číny v Karlově Studánce, která se chlubí nejčistším ovzduším ve střední Evropě. V červnu do těchto lázní přijede čtyřicet dětí ve věku okolo deseti let ze Šanghaje. Tři týdny si v Karlově Studánce budou léčit dýchací cesty,“ upřesnil hejtman.

Na jeho dubnovou zahraniční cestu do Číny naváže v květnu další, kdy hejtman Miroslav Novák navštíví provincii Hebei. Předpokládá se, že ho opět doprovodí zástupci firem z regionu a hejtman podobně jako s představiteli provincie Jiangsu v roce 2013 podepíše memorandum o spolupráci i s touto velmi rychle se rozvíjející čínskou oblastí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-moravskoslezsky.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…