Moravskoslezský kraj podpoří místní akční skupiny, aby mohly spolupracovat na rozvoji a obnově venkova

27.09.2015 7:36

Moravskoslezský kraj pomůže místním akčním skupinám (MAS), jejichž členy mohou být obce, svazky obcí, instituce veřejné moci, soukromé podnikatelské subjekty, neziskové organizace, občané, v jejich aktivitách a projektech podporujících rozvoj a obnovu venkova. Koncem září vyhlásí nový dotační program. Rozhodli o tom krajští radní.

Moravskoslezský kraj podpoří místní akční skupiny, aby mohly spolupracovat na rozvoji a obnově venkova
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

V dotačním programu je pro všechny akční skupiny, kterých je v Moravskoslezském kraji dvanáct, 3,6 milionu korun. „Místní akční skupiny budou moci od kraje získat neinvestiční dotaci na náklady spojené s činnostmi manažerů, poradců, kteří realizují projekty zaměřené na poradenství a vzdělávání v oblasti komunitního rozvoje venkova, na financování nákladů spojených s nájmem a provozem nebytových prostor potřebných pro administrativní činnost a aktivity MAS,“ uvedl náměstek moravskoslezského hejtmana pro regionální rozvoj Martin Sikora. Upřesnil, že výzva k podávání žádostí bude vyhlášena od 30. října do 6. listopadu, maximální výše dotace na jednu místní akční skupinu bude 300 tisíc korun.

Vysvětlil, že místní akční skupiny realizují projekty v rámci tzv. metody LEADER (zkratka francouzského „Liaison Entrée Actions de Développement de l´Économie Rurale“, tedy „Propojení rozvojových aktivit a venkovské ekonomiky“). Aby mohly MAS čerpat prostředky v rámci iniciativy LEADER, musí mít mimo jiné zpracovanou mezisektorovou rozvojovou strategii, kterou schválí všichni její členové.

„Moravskoslezský kraj podpořil zpracování těchto rozvojových dokumentů už před třemi roky v rámci programu Podpora místních akčních skupin Moravskoslezského kraje 2012. Na zpracování těchto střednědobých strategií pro programovací období 2014 až 2020 poskytl Moravskoslezský kraj ze svého rozpočtu téměř 1,3 milionu korun. Nový dotační program na tuto aktivitu z roku 2012 navazuje,“ dodal náměstek hejtmana Martin Sikora. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…