Moravskoslezský kraj podporuje CNG, spolupracovat bude s RWE

30.08.2016 12:29

Memorandum předpokládá výstavbu nových CNG stanic a zlepšení životního prostředí v Moravskoslezském kraji. RWE otevřela CNG plnicí stanici v Ostravě-Pustkovci. Od 1. října se RWE přejmenuje na innogy .

Moravskoslezský kraj podporuje CNG, spolupracovat bude s RWE
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Další rozvoj ve využívání stlačeného zemního plynu (CNG) předpokládá memorandum uzavřené mezi Moravskoslezským krajem a  RWE. Dokument o vzájemné spolupráci svými podpisy dnes stvrdili Miroslav Novák, hejtman Moravskoslezského kraje, a Zdeněk Kaplan, jednatel RWE Energo.

Při této příležitosti energetická skupina uvedla do plného provozu v Ostravě-Pustkovci svoji 17. CNG plnicí stanici. Minimálně osm dalších plánuje v tuzemsku otevřít do konce roku, to již pod novou značkou innogy.

„Moravskoslezský kraj se dlouhodobě potýká s vysokou mírou znečištění ovzduší. Proto hledáme nejrůznější způsoby, jak tuto situaci zlepšit. Větší využívání CNG v silniční dopravě je jednou z aktivit v rámci budování konceptu SMART regionu Moravskoslezského kraje. Chceme zároveň přispívat k rozvoji čisté mobility na celém území ČR,“ uvedl Miroslav Novák, hejtman Moravskoslezského kraje.

Memorandum obsahuje všestrannou podporu obou zainteresovaných stran, pokud jde o využívání CNG v dopravě. Jde například o výběr lokalit na území Moravskoslezského kraje pro instalaci plnicích stanic na CNG, poskytnutí CNG vozidel Moravskoslezskému kraji nebo podporu rozvoje infrastruktury CNG.     

„Jednání o spolupráci bylo velmi přímočaré i díky tomu, že pan hejtman Novák sám jezdí na CNG. Vážíme si přístupu a podpory Moravskoslezského kraje. Od zítřka bude plnicí stanice v Ostravě-Pustkovci v plném provozu. Od června si ji mělo možnost vyzkoušet přes 200 motoristů,“ řekl Zdeněk Kaplan, jednatel RWE Energo.

CNG plnicí stanice v Ostravě-Pustkovci se nachází na adrese Opavská 407 u klasické čerpací stanice Benzina. Tato stanice patří do kategorie „rychloplnicích“, to znamená, že doba plnění vozidla je prakticky stejná jako při čerpání klasických pohonných hmot. Provoz je zajištěn od 5 do 22 hodin. Kromě CNG karet jsou akceptovány i bankovní a fleetové karty a hotovost. Cena CNG je na nové plničce jen za 24,90 Kč za kilogram CNG, tedy pouze 17,78 Kč za metr krychlový. Pro srovnání toto množství CNG energeticky odpovídá jednomu litru benzinu.

Počet CNG stanic v Česku vzrostl v porovnání s loňským rokem o téměř polovinu, aktuálně jich je 125. CNG je ekologickým a bezpečným palivem. Navíc v porovnání s benzinem nebo naftou je cenově výhodnější. Podle odhadů bude na konci letošního třetího čtvrtletí v Česku jezdit už 15 tisíc CNG vozidel. Každý měsíc jich přibývá v řádu stovek.

Energetická skupina RWE v ČR změní k letošnímu 1. říjnu název i logo. Stane se součástí nové koncernové dceřiné společnosti, která ponese název innogy, a převezme tak i její nové pojmenování a značku ve tvaru „íčka“. Do innogy koncern vyčlenil své aktivity z oblasti obchodu, sítí & infrastruktury a obnovitelných zdrojů. Název innogy vznikl propojením anglických výrazů pro inovaci, energii a technologie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…