Moravskoslezský kraj pomáhá lidem, kteří měli konflikt se zákonem, aby znovu neklopýtli

08.02.2017 15:48

Lidem, kteří měli konflikt se zákonem a byli potrestáni za své protiprávní jednání, pomáhal vloni Moravskoslezský kraj najít cestu zpátky do života bez kriminality. Díky Resocializačnímu programu MSK 2016, na který získal 310tisícovou dotaci Ministerstva vnitra, dostalo 30 pachatelů trestných činů šanci na život bez recidivy. O peníze kraj proto ministerstvo požádá znovu, aby v prevenci kriminality mohl pokračovat i letos. Včera o tom rozhodli krajští radní.

Moravskoslezský kraj pomáhá lidem, kteří měli konflikt se zákonem, aby znovu neklopýtli
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Moravskoslezský kraj se snaží podporovat taková opatření, která mají za cíl snižovat kriminalitu a působit na další související negativní společenské jevy. Na preventivně zaměřené aktivity vynakládá Moravskoslezský kraj finanční prostředky jak z vlastního rozpočtu, tak se také snaží realizovat je za pomoci zmíněného dotačního programu Ministerstva vnitra. A protože podíl osob, které se dopouštějí opakovaného páchaní trestných činů, v Moravskoslezském kraji převyšuje celorepublikový průměr, rozhodli jsme se právě tento projekt zrealizovat již podruhé,“ uvedl náměstek hejtmana pro sociální záležitosti Jiří Navrátil.

Resocializační program je několikaměsíční projekt, který kombinuje individuální psychologické konzultace s terapeutem a doprovod vyškoleného mentora. Jeho cílovou skupinou jsou mladistvé a dospělé osoby, které se dopustily protiprávního jednání včetně páchání trestné činnosti. Cílem je posílit silné stránky účastníků programu a učit je zvládat rizikové situace v běžném životě bez konfliktu se zákonem.

„Snahou je rozvíjet sociální dovednosti účastníků programu, posilovat jejich schopnost přijímat společenské normy, podporovat sebepoznání a vést je k převzetí odpovědnosti za své chování. Všechny tyto aktivity by měly napomáhat k jejich opětovné sociální integraci do společnosti,“ upřesnil náměstek hejtmana Jiří Navrátil s tím, že klienti byli do programu zařazeni ve spolupráci se středisky Probační a mediační služby v MSK či kurátory pro mládež a pro dospělé. Aktivity projektu zajišťovaly organizace Eurotopia.CZ a Centrum Labyrint. „Resocializačním programem vloni prošlo 27 mužů a 3 ženy, všichni jeho účastníci i odborní pracovníci ho vyhodnotili jako potřebný,“ dodal náměstek hejtmana.

„Role mentora jsem se v rámci tohoto projektu zhostila již podruhé, takže můžu seriózně říct, že tato práce měla a má smysl. S klienty, kteří opravdu chtějí pomoci znovu se plnohodnotně začlenit do společnosti, se vždy udělá spousta práce. Nejčastěji společně řešíme bydlení, hledáme zaměstnání a v případě předlužení klienta pomáháme komunikovat s věřiteli, úřady či  osobním bankrotem,“ řekla Jana Alžběta Mikulíková z Centra Labyrint.

„Díky účasti v resocializačním programu se zvýšila kvalita života jeho účastníků a postupně zvládají návrat z vězení do reality, kde je normální nekrást a nedopouštět se násilné trestné činnosti. Většina klientů nastoupila do práce, nebo si ji aktivně hledá, spravují si svoje vztahy a řeší dluhy. Zdá se to jednoduché, ale pro lidi s nálepkou kriminálníka velký pokrok k lepšímu,“ míní Petra Večerková z organizace Eurotopia.CZ.

Jednou z klientek, které se zúčastnily resocializačního programu v loňském roce, je i paní Martina Bělašková. „Moc mi to pomohlo ve chvíli, kdy jsem nemohla najít práci ani bydlení vzhledem ke své trestní minulosti.  Díky vám se mi podařilo vymazat část zápisu z trestního rejstříku, i díky projektu mě vzali do práce - pracuji u lisu - a našly jsme s dcerou vhodnější a levnější bydlení v azylovém domě. Snažím se řešit i svoje dluhy, proto bych byla ráda, kdyby projekt pokračoval, protože v této chvíli nevím, jak dál postupovat,“ sdělila účastnice resocializačního programu Martina Bělašková.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

V roce 2016 bylo v Moravskoslezském kraji stíháno 8 477 recidivistů, což představuje 57,8 % všech stíhaných osob (14 678). Recidivisté spáchali 69,8 % z celkového počtu objasněných trestných činů. Tato kategorie pachatelů představuje v rámci MSK dlouhodobě mimořádně závažný problém. Jejich podíl na spáchané trestné činnosti je v MSK stabilně o cca 10 % vyšší, než je průměr pro celou ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…