Moravskoslezský kraj pořídil do Beskyd rolbu a sněhovou frézu

22.11.2019 14:05

Moravskoslezský kraj zahájil zimní sezónu. Na Pustevny pořídil rolbu, na Gruň sněhovou frézu. Stejně jako už několik let zpátky bude financovat také úpravu lyžařských běžeckých tratí v Beskydech a Jeseníkách.

Moravskoslezský kraj pořídil do Beskyd rolbu a sněhovou frézu
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Moravskoslezský kraj se jako každý rok připravil na sněhovou nadílku v Beskydech a Jeseníkách. I letos vyhlásil dotační program na úpravu lyžařských běžeckých tras. Nově byl vypsán na tři sezóny, na běžkařské trati je v „balíku“ přes 11,2 milionu korun. Tato aktivita však není jediná, kterou Moravskoslezský kraj letos zpříjemní pobyt na horách běžkařům a sportovním nadšencům. Pořídil také rolbu na Pustevny a poskytl dotaci na nákup sněhové frézy na Gruň.

„Beskydy i Jeseníky jsou čím dál atraktivnější pro milovníky zimních sportů. Kvalitní sportovní vyžití v těchto oblastech je určitě na místě podporovat. Snažíme se o to, aby byly tratě upravovány moderní technikou. Letos se nám podařilo z národních zdrojů pořídit novou rolbu, která bude upravovat trasy na Pustevnách. Tento výsledek mne velmi potěšil a jsem rád, že zlepšíme podmínky pro běžkaře v této lokalitě,“ uvedl náměstek hejtmana kraje pro cestovní ruch a regionální rozvoj Jan Krkoška.

Dodal, že Moravskoslezský kraj podporuje úpravu lyžařských a běžeckých tratí v regionu už od roku 2003. „Za tu dobu jsme si vybudovali velmi dobré vztahy s upravovateli tras, všichni pracují pro hlavní cíl – aby turisté našli na našich horách dobré zázemí a servis a mohli tu příjemně strávit svůj volný čas. Na území Moravskoslezského kraje se rozprostírá přes 695 kilometrů lyžařských běžeckých tras, jejichž úpravu finančně podporujeme,“ řekl náměstek hejtmana Jan Krkoška.

Upřesnil, že v Beskydech kraj financuje údržbu přes 337 kilometrů a v Jeseníkách 358 kilometrů běžeckých lyžařských tratí. Pokud jde o výši jednotlivých příspěvků na úpravu tras, je Moravskoslezský kraj na špici mezi všemi kraji v Česku. Samotnou údržbu běžeckých tras zajišťují zpravidla organizace či fyzické osoby, které čerpají dotační podporu z krajského programu. Z celkové délky těchto tras upravuje až 74 kilometrů společnost Pustevny, s.r.o.

„Do letošní sezóny upravovala trasy skútrem a starou sněžnou rolbou, u které často docházelo k technickým problémům. Nemohla tak být zajištěna stoprocentní úprava tras této hojně navštěvované lokality. Proto jsme podali žádost o podporu na pořízení nové sněžné rolby do Národního programu podpory cestovního ruchu v regionech, který vyhlašuje Ministerstvo pro místní rozvoj. Byli jsme úspěšní a nová rolba za necelých 5 milionů korun tak byla z poloviny financována z národních zdrojů,“ upřesnil náměstek hejtmana Jan Krkoška.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…