Moravskoslezský kraj přispěje předškolákům na ozdravné pobyty

12.06.2015 9:58

Za čistějším ovzduším budou moci během topných sezon vyjet i předškoláci. Krajští radní opět vyhlásili dotační program, který umožní i nejmenším dětem strávit minimálně čtrnáct dnů v přírodě.

Moravskoslezský kraj přispěje předškolákům na ozdravné pobyty
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Každý den bez smogu je pro dětský organismus maximálně přínosný. Pobyt na čistém vzduchu vede  ke zlepšení zdravotního stavu a předchází závažným onemocněním, která mohou v dospělosti vést až k chronickým projevům. Je to účinný způsob, jak předejít vzniku například astmatu, bronchitidy. Změna prostředí prospívá i při rekonvalescenci, protože znečištěné prostředí má vliv na odolnost organismu, který pak snadněji opět podléhá virovým či bakteriálním infekcím,“ potvrdila lékařka a vedoucí oddělení zdravotní správy moravskoslezského krajského úřadu Eva Misiačková.

Už podruhé vyhlásila Rada Moravskoslezského kraje dotační program cílený na předškolní děti s názvem Příspěvky na ozdravné pobyty pro nejmenší děti na období 2015-2017. Na jeho realizaci jsou vyčleněny 3 miliony korun. O dotace mohou žádat města a obce, případně svazky obcí, které ozdravné pobyty organizačně zajišťují. Podmínkou je, aby se pobyty, které mají přispět k prevenci onemocnění a regeneraci dýchacích cest předškolních dětí, uskutečnily během takzvané topné sezony, tedy v období s nejvyšší pravděpodobností vzniku a trvání smogových epizod.

„Pilotní dotační program byl krajskou radou vyhlášen v roce 2013, poslední ozdravné pobyty se uskutečnily letos v dubnu. S dvoumilionovou podporou kraje se zrealizovalo 11 ozdravných pobytů s 555 účastníky. Mám radost z toho, jaký měl tento dotační program ohlas a že se nám podařilo vykrýt mezeru ve stávajících dotačních programech obcí a Ministerstva životního prostředí,“ uvedl náměstek hejtmana pro životní prostředí Daniel Havlík.

Nový program je opět nastaven na dvě topné sezony. Zahájení příjmu žádostí je naplánováno na 3. srpna 2015, žádat o poskytnutí finančního příspěvku na ozdravný pobyt pak bude možné v průběhu následujícího roku do 3. srpna 2016. Poslední ozdravné pobyty se musí uskutečnit nejpozději v dubnu 2017.

„Věřím, že obce a města nebudou váhat s podáním žádostí, a umožní tak předškolním dětem ze svých správních obvodů vyjet minimálně na čtrnáct dnů za čistějším ovzduším právě v topné sezóně, kdy je kvalita ovzduší nejhorší,“ řekl náměstek hejtmana Daniel Havlík.

Podrobnější informace o dotačním programu jsou dostupné na webových stránkách Moravskoslezského kraje: www.kr-moravskoslezsky.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…