Moravskoslezský kraj prudce snižuje své závazky vůči bankám

05.05.2016 14:10

Moravskoslezskému kraji se daří nejen nebývale investovat, velmi rychle také snižuje svoje závazky vůči bankám. Ty během prvních čtyř měsíců letošního roku klesly o 1,1 miliardy korun.

Moravskoslezský kraj prudce snižuje své závazky vůči bankám
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Ke snížení svých finančních závazků využil kraj dotace na akce spolufinancované z evropských zdrojů v rámci skončeného programového období Evropské unie ve výši 975 milionů korun, které v minulosti předfinancoval úvěrovými zdroji a nyní je dostal proplaceny. Z vlastních příjmů pak splatil dalších 125 milionů korun. I v následujících měsících počítá s výrazným splácením úvěrů.

„Umožní nám to rozpočet na rok 2016, který byl poprvé za dobu existence krajů schválen jako přebytkový. Do krajské pokladny tedy ‚přiteče? více peněz, než kraj vydá, a my se tak budeme moci rychleji zbavit části svých finančních závazků. Dokazuje to, že hospodaříme s majetkem s péčí řádného hospodáře a bez chyb, což už poněkolikáté potvrdilo i ministerstvo financí. Předběžné výsledky pravidelné kontroly hospodaření kraje ukazují na to, že stejný ‚ortel? vynesou ministerští úředníci i letos,“ uvedl moravskoslezský hejtman Miroslav Novák s tím, že v krajském rozpočtu na letošní rok je na splátky vyhrazena částka ve výši 1,8 miliardy korun.

Vysvětlil, že závazky kraje vůči bankám v loňském roce dosáhly 3,9 miliardy korun. „Šlo pouze o krátkodobý stav. Vzhledem k tomu, že úvěry na předfinancování jsou spláceny z evropských dotací, situace se změní ve chvíli, kdy dotace dostaneme proplaceny. To už z části nastalo, všechny peníze by kraj měl mít na účtech do konce června,“ dodal hejtman Miroslav Novák. Upozornil na to, že s tímto faktem počítala poslední ratingová analýza společnosti Moody´s, když v červnu 2015 potvrdila kraji mezinárodní rating na úrovni A2 se stabilním výhledem. „Jsme jediný kraj v České republice s uděleným mezinárodním ratingem,“ podotkl hejtman.

Loňské čerpání úvěrů umožnilo získat evropské zdroje v rámci končícího programového období EU a s jejich pomocí zrealizovat maximum investičních akcí, které zlepší životní podmínky občanů.

„Díky těmto investicím se v Moravskoslezském kraji například zlepšil stav dopravní infrastruktury, kvalita zdravotní a sociální péče, výstavba integrovaných výjezdových center a další vybavení záchranných složek moderní technikou přispěly ke zvýšení bezpečnosti občanů, významně se snížila energetická náročnost budov v majetku kraje. Kapitálové výdaje se vyšplhaly na 4,4 miliardy korun a byly tak nejvyšší nejen v celé patnáctileté historii kraje, ale byly nejvyšší v porovnání s ostatními kraji,“ řekl 1. náměstek hejtmana Josef Babka.

Dodal, že Moravskoslezský kraj v průběhu tohoto roku splatí kromě úvěrů určených na předfinancování evropských akcí i další část jistiny úvěrů čerpaných od Evropské investiční banky ve výši 205 milionů korun. „Tyto úvěry kraj využíval na úhradu vlastního podílu u evropských a dalších významných investičních akcí. Předpokládáme, že v návaznosti na nové programovací období EU budeme ještě čerpat 150milionový úvěr. Ke konci roku 2016 tak finanční závazky kraje klesnou pod 2,3 miliardy korun,“ konstatoval vicehejtman Josef Babka.


Zdroj: data KÚ MSK


Zdroj: data KÚ MSK


Zdroj: data MF ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…