Moravskoslezský kraj řeší nedostatek internistů na Karvinsku

28.03.2017 7:36

Personální situace v krajských nemocnicích, zejména potřeba získat na Karvinsko další internisty – to je téma, jež v současnosti intenzivně řeší vedení Moravskoslezského kraje. Náměstek hejtmana pro zdravotnictví Martin Gebauer jedná s manažery Nemocnice s poliklinikou Karviná-Ráj, kteří zároveň řídí i havířovskou nemocnici a nemocnici v Orlové.

Moravskoslezský kraj řeší nedostatek internistů na Karvinsku
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Dělají maximum pro to, aby zvrátili rozhodnutí lékařů odejít z karvinské interny, a zároveň intenzivně pracují na tom, aby nejen do Karviné přišli noví lékaři z Česka a ze zahraničí.

„Zejména lékaři z Ukrajiny mají o práci u nás zájem. Jsem přesvědčen o tom, že se podaří situaci v Karviné-Ráji stabilizovat, věřím, že nové zaměstnance získáme i díky náborovému příspěvku a kampani mezi studenty medicíny. V žádném případě však nehrozí, že by lůžková interna v nemocnici v Karviné-Ráji musela být uzavřena, stejně jako nejsou pravdivé fámy kolující na sociálních sítích o tom, že plánujeme uzavření interní stanice v nemocnici v Orlové. Dočasně si pouze z Orlové „půjčíme“ jednoho internistu do Karviné. Výhledově naopak uvažujeme o tom, že v Orlové internu o jednu stanici ještě rozšíříme,“ uvedl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Martin Gebauer.

Upřesnil, že lékař, který se rozhodne pracovat v nemocnici v Karviné-Ráji, dostane stotisícový náborový příspěvek, primář dvojnásobek. Studentům lékařských fakult kraj nabízí na poslední dva roky studia stipendia, pokud se zavážou, že po ukončení školy nastoupí do některé z nemocnic zřizovaných Moravskoslezským krajem.

„Nedostatek lékařů a zdravotních sester není výhradně problémem karvinské nemocnice, ale celé České republiky. Karvinsko je ještě výjimečné v tom, že v pěti větších městech kousek od sebe je tu šest nemocnic, dalších šest, včetně fakultní, v dosahu třiceti kilometrů od Karviné. Navíc také klesá počet obyvatel,“ konstatoval náměstek hejtmana pro zdravotnictví Martin Gebauer s tím, že je nutné nastavit nový model fungování zdravotní péče v Moravskoslezském kraji.

„Bude nutná reprofilace lůžkového fondu. Stejně jako nová koncepce zdravotnictví, která je stará 12 let. Předložím ji do konce roku,“ řekl náměstek hejtmana Martin Gebauer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…