Moravskoslezský kraj se představil na konferenci OSN

18.03.2016 13:06

Prezentace hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslava Nováka zahájila panelovou diskusi na téma potenciálu regionu a významných změn, které se v něm odehrály za uplynulých 25 let. Debata, které se zúčastnili i zástupci nejvýznamnějších firem kraje, se konala v rámci doprovodného programu mezinárodní konference OSN Habitat III. Prestižní akce, jejímž ústředním tématem je bydlení v životaschopných městech, pokračuje v pražském Kongresovém centru do 18. března.

Moravskoslezský kraj se představil na konferenci OSN
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Hejtman MSK Miroslav Novák představil Moravskoslezský kraj jako dynamický region směřující od černouhelné minulosti k modernímu a udržitelnému místu pro život. Podle něj tento proces symbolizuje postupný odklon od těžkého průmyslu směrem k novým odvětvím, jako jsou IT, biotechnologie nebo výroba automobilů, a také potenciál, který region v současnosti nabízí domácím i zahraničním investorům. Zmínil rovněž dnes už slavné industriální památky v Dolní oblasti Vítkovic nebo prestižní sportovní a kulturní akce, které do regionu každoročně přilákají statisíce návštěvníků. „Náš kraj byl v minulosti silně ovlivněn těžkým průmyslem a hornictvím. Už 25 let se ovšem zaměřujeme na moderní průmyslová odvětví, s čímž souvisí i zlepšení kvality ovzduší a životního prostředí vůbec. Mnozí občané České republiky si neuvědomují, že Ostrava dnes patří mezi nejzelenější města nejen v rámci ČR, ale i ve střední Evropě. Ostrava je také městem vzdělanosti, kde působí dvě univerzity,“ řekl moravskoslezský hejtman.

Kromě hejtmana Miroslava Nováka se diskuse zúčastnili také generální ředitel Tieto Czech Petr Lukasík, jednatel společnosti RPG Byty Martin Ráž, ředitel Dolní oblasti Vítkovice Petr Koudela a ředitel 1st International School of Ostrava Brett Gray. Všichni diskutující se shodli, že klíčem k rozvoji regionu je především důraz na vzdělávání, na zaměstnanost a na kvalitu života obyvatel, které je třeba v kraji udržet. „Od doby, kdy jsem sem před 25 lety přijel z Kanady, se toho hodně změnilo k lepšímu. Kraj může být na tyto změny hrdý. Ve školství je však potřeba klást mnohem větší důraz nikoliv na znalosti samotné, ale na sebedůvěru mladých lidí, kteří tak budou připraveni vyrazit do světa, uspět a vrátit se zpět,“ řekl Brett Gray. Petr Lukasík z IT společnosti Tieto Czech, která v Ostravě zaměstnává přes dva tisíce specialistů, k tomu dodal: „Školy by měli opouštět mladí lidé, kteří vědí, že úspěch a inovace přicházejí často až po několika neúspěších, a proto se nejen nebojí selhání, ale také ho vyhledávají. Je to pro ně příležitost se učit. Budoucnost, která je protkaná novými technologiemi, bude tento přístup od lidí ve všech odděleních vyžadovat. Takové lidi si kraj musí udržet. Klíčem pro ně jsou zajímavé příležitosti. Ty již dnes, díky firmám jako Tieto, Okin, Brose či Hyundai, v Moravskoslezském kraji existují a věřím, že další přijdou.“

Součástí prezentace Moravskoslezského kraje v rámci konference Habitat III bude také sobotní návštěva delegátů v Ostravě. Několik desítek zahraničních i českých hostů bude mít příležitost navštívit Vědecko-technologický park, Dolní oblast Vítkovic či stavby ve stylu socialistického realismu v Porubě. 

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

19:02 Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

Komunikace s širší veřejností, digitální mapy, interaktivní hřiště nebo aplikace pro hlášení drobnýc…