Moravskoslezský kraj sníží náklady na elektřinu a plyn o 15 milionů korun

03.08.2015 15:00

Moravskoslezskému kraji se opět podařilo nákupem elektřiny a plynu na příští rok na Českomoravské komoditní burze Kladno snížit náklady na energie meziročně v rozmezí o 9 až 13 procent. Náklady na provoz krajského úřadu a více než dvou set zřizovaných příspěvkových organizací se tak proti letošku sníží o více než 15 milionů korun.

Moravskoslezský kraj sníží náklady na elektřinu a plyn o 15 milionů korun
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

„Navázali jsme tím na sérii úspěšných nákupů, realizovaných už od roku 2010, tehdy jsme byli jedním z prvních krajů, který začal na burzovním trhu energii pořizovat. Loni jsme zachytili trend poklesu cen energií a nakoupili na burze s meziroční úsporou 7 milionů korun. Letos jsme dosáhli dokonce více než dvojnásobného poklesu nákladů proti loňskému nákupu a dostali se na nejnižší ceny v historii,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák.

Kraj ročně nakupuje téměř 110 tisíc megawatthodin (MWh) zemního plynu a přes 50 tisíc MWh silové elektřiny zejména pro více než 200 svých příspěvkových organizací -  škol, nemocnic, muzeí, domovů seniorů či územní pracoviště Správy silnic Moravskoslezského kraje. Jedná se o více než tisíc elektroměrů a plynoměrů.

„Už druhý rok realizujeme největší úsporu u dodávek zemního plynu, kde cena v příštím roce klesne meziročně o 13 procent. V maloodběru plynu jsme dosáhli snížení na 590 korun za MWh, ve velkoodběru budeme platit ještě o korunu méně. Jen na plynu tak v příštím roce ušetříme bezmála deset milionů korun. U silové elektřiny v nízkém napětí klesne cena proti letošku o 11 procent na 930 Kč za MWh a ve vysokém napětí skoro o 9 procent, zde dokonce atakujeme hranici 900 korun. Znovu tak prokazujeme, že kraj přistupuje k hospodaření se svým majetkem a s finančními prostředky se vší zodpovědností. Vzniklé úspory budeme investovat do kvality námi poskytovaných služeb,“ upřesnil ředitel Krajského úřadu Moravskoslezského kraje Tomáš Kotyza.

Nákup energií na burze umožňuje Moravskoslezskému kraji dlouhodobě snižovat cenu za energetické vstupy. Kladenská komoditní burza je místem, kde se dlouhodobě koncentruje poptávka i nabídka dodávek energií a panuje zde proto silně soutěžní prostředí. Pro dodavatele je výhodou, že se nemusí zabývat zbytečnou administrativou a může se soustředit na samotný obchod v obchodním systému burzy, a pro kupující to představuje jistotu, že nakoupí za nejnižší možnou cenu. „Jedná se tak v současnosti o nejefektivnější formu realizace veřejné zakázky na dodavatele energií, kterou umí Moravskoslezský kraj dobře využívat,“ uzavřel hejtman Miroslav Novák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…