Moravskoslezský kraj spustil počátkem roku 2011 projekt s názvem Jak šmakuje Moravskoslezsko. Jeho cílem bylo znovu objevit moravskoslezské speciality z kuchyní našich babiček a vrátit je zpět na jídelní lístky místních restaurací.
V letošním roce se konal již čtvrtý ročník kulinářské soutěže. Projekt si získal mnoho příznivců u nejširší veřejnosti. Dokazuje to i počet zaslaných receptů do letošní soutěže - poprvé byla pokořena hranice 100 receptů. „Celkově jsme letos v kulinářské soutěži obdrželi 100 krásných receptů. Pár minut po uzavření soutěže dorazil ještě jeden recept, který, přestože nemohl být podle platných pravidel hodnocen v rámci soutěže, jsme v letošní kuchařce uveřejnili,“ vysvětlil náměstek hejtmana Ivan Strachoň, proč se v názvu kuchařky uvádí 100 + 1 receptů.
Všechny soutěžní recepty hodnotili šéfkuchaři, kteří na projektu dlouhodobě spolupracují - Roman Bielesz a Karel Mathias. Ten do kuchařky navíc přispěl svými tipy na vylepšení receptů.
Za nejlepší a nejzajímavější recept byl vybrán „Svojski placek“ od paní Evy Zajacové. Tuto specialitu mohli ochutnat i návštěvníci tradičního gastrofestivalu Jak šmakuje Moravskoslezsko, který se konal letos v červenci v Trojhalí na Nové Karolině v Ostravě v rámci hudebního festivalu Colours of Ostrava. „I letos se nám podařilo dodržet myšlenku putovního gastrofestivalu, a tak jsme po dvou realizacích na Hukvaldech a jedné v Bruntále představili náš projekt i v Ostravě,“ připomněl náměstek hejtmana Ivan Strachoň.
Čtvrtý díl kuchařky „Jak šmakuje Moravskoslezsko“ je neprodejný, zájemci ho mohou získat na akcích Moravskoslezského kraje, veletrzích cestovního ruchu v Brně, Bratislavě, Praze a Ostravě nebo ho vyhrát v soutěžích na www.facebook.com/jaksmakujemoravskoslezsko, které Moravskoslezský kraj připravuje. Kuchařka bude volně ke stažení i na webových stránkách www.jaksmakuje.cz. Její vydání bylo spolufinancováno Evropskou unií.
autor: Tisková zpráva