Moravskoslezský kraj výkupem pozemků uspíší dostavbu silnice

09.05.2015 12:11

Poslední překážku bránící dostavbě dálkové silnice mezi Ostravou a Opavou odstranil Moravskoslezský kraj. Zastupitelstvo dnes schválilo koupi soukromého pozemku ve Velké Polomi, přes nějž má vést plánovaná silnice I. třídy č. 11 z Mokrých Lazců na západní okraj Ostravy. Kraj za něj zaplatí dva miliony korun.

Moravskoslezský kraj výkupem pozemků uspíší dostavbu silnice
Foto: rep
Popisek: Hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák

Téměř hotovou stavbu silnice mezi Ostravou a Opavou dosud brzdily majetkoprávní spory státních úřadů se soukromým majitelem pozemku a postup některých soudů. Dlouhotrvající komplikace nyní vyřešil Moravskoslezský kraj, který se s vlastníkem dohodl, že od něj pozemek za dva miliony korun vykoupí. „Pokud by práce na silnici neskončily do konce letošního roku, stát by přišel o více než miliardovou evropskou dotaci. Proto jsme se rozhodli jednat s majitelem pozemku a pokusit se domluvit na spoluúčasti kraje. Skutečně oceňuji korektní přístup majitele pozemků, se kterým jsem jednal osobně a poměrně rychle jsme se dohodli na podmínkách odkupu,“ konstatuje náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Daniel Havlík s tím, že postup kraje byl z tohoto pohledu nejefektivnějším řešením. To vítají tisíce motoristů i obyvatel obcí, přes které nyní projíždí neúměrné množství automobilů.

„Hlavní dopravní spojení severozápadní části kraje s krajským městem Ostravou, spojení ze severozápadu na dálnici a rychlostní silnice stále prochází Hrabyní a Velkou Polomí. Více než patnáct tisíc moderních silničních motorových vozidel a dva tisíce kamionů tak musí denně absolvovat cestu přes legendární Hrabyňský a Josefovský kopec po téměř původní císařské silnici z Opavy do Těšína. Stavba nové silnice byla v minulosti bezmála na dva roky pozastavena tehdejším ministrem dopravy Vítem Bártou, proti čemuž protestovali starostové i občané obcí, kterým hustý provoz ztrpčuje život. Nyní je poslední hrozba dokončení rozestavěné silnice zažehnána,“ doufá hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák.

Kraj odkoupí metr soukromého pozemku za zhruba 670 korun za metr čtvereční a předá jej k hospodaření Správě silnic Moravskoslezského kraje. Celkem tedy za uspíšení stavby silnice zaplatí dva miliony korun. Kraj se zavázal uhradit také správní poplatek spojený s podáním vkladu vlastnického práva do katastru nemovitostí, z rozpočtu kraje bude hrazena i daň z nabytí nemovitých věcí.

Majitel pozemku vlastní ve Velké Polomi necelých šest tisíc metrů čtverečních orné půdy, kterou zdědil po otci. V roce 2005 se dozvěděl, že přes tento pozemek má vést přeložka státní silnice I. třídy. Žádal, aby stát vykoupil celý pozemek, neboť část, přes kterou by vedla silnice, by plochu rozdělila a dva zbývající pozemky u silnice by byly neprodejné. Ředitelství silnic a dálnic však nebylo ze svého postavení oprávněno celek koupit, pozemky se navíc státu v minulosti nepodařilo vyvlastnit, protože úředníci nepostupovali podle soudu správně. „Osobně nepovažuji výkup zbytkových pozemků krajem za systémový krok; je to spíš referenční příklad toho, že naše společnost pořád nenalezla udržitelný model získávání nemovitostí pro veřejně prospěšné stavby. Stává se tak, že bez ukončení dílčího sporu hrozí, že nebude uvedeno do provozu téměř hotové dílo, jehož hodnota přesahuje čtyři miliardy korun. Náš kraj se proto rozhodl vstoupit v patové situaci mezi strany sporu a zprostředkovat kompromisní řešení - tímto krokem chceme dát jasně najevo, že to s dobudováním kvalitní dopravní sítě v kraji myslíme vážně,“ dodává náměstek hejtmana MSK Daniel Havlík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…