Muzeum Českého krasu obnoví pobočku v Hořovicích

27.02.2016 12:58

Muzeum Českého krasu, p. o. obnoví v letošním roce pobočku muzea v Hořovicích. Navazuje tak na existenci Městského muzea, které ve městě vzniklo v roce 1912 a samostatně fungovalo až do roku 1969, kdy se stalo detašovaným pracovištěm Okresního muzea v Berouně (od roku 1993 Muzea Českého krasu).

Muzeum Českého krasu obnoví pobočku v Hořovicích
Foto: mck.cz
Popisek: Muzeum Českého krasu

Základ hořovické muzejní sbírky tvoří předměty z Hořovicka shromážděné pro Národopisnou výstavu českoslovanskou (1895), které byly později značnou měrou rozšířeny prostřednictvím darů místních významných občanů, ale hlavně sbírkotvornou činností správců muzea. Mezi nejvýznamnější donátory muzea patřila sl. Anežka Erbenová, která položila základ fotografické sbírky a věnovala muzeu i řadu dalších předmětů. O rozmnožení sbírkového fondu, jeho uspořádání a evidenci se pak nejvíce zasloužil právník a archeolog JUDr. et PhDr. Josef Maličký, který se stal správcem muzea v roce 1949 a působil v této funkci až do své smrti v roce 1969.

Nové stále expozice vznikající v prostorách Starého zámku budou vycházet právě z těchto sbírkových fondů a budou se věnovat například vzniku muzea v Hořovicích nebo představí mnohaletou a slavnou historii zpracování kovu ve městě (cvočkářství, slévárenství).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …