Muzeum J. A. Komenského: Kroje Uherskobrodska na jedinečné výstavě

17.09.2017 21:28

Sbírkově výjimečně bohatou a po dlouhé době ojedinělou výstavu chystají pracovníci Muzea J. A. Komenského v Uherském Brodě právě v těchto dnech. Její otevření je připravováno na pátek 22. září 2017 v 17.00 hodin v muzeu.

Muzeum J. A. Komenského: Kroje Uherskobrodska na jedinečné výstavě
Foto: Muzeum J. A. Komenského
Popisek: Muzeum J. A. Komenského v Uherském Brodě

Depozitáře muzea vydávají po mnoha letech jedny z nejcennějších sbírek, zachycující krojovou kulturu vlastního regionu Uherskobrodska, jeho 8 krojových okrsků! Každý z nich je na výstavě reprezentován a dokumentován výšivkou i krojovými součástkami. Výstava obsahuje řadu pozoruhodných dokladů historie tradičního odívání v regionu, jako např. zachovalý kroj z fotografie staré více jak 1 století, reprezentující nejstarší krojové součástky Uherskobrodska.

Výstava si však neklade za cíl pouze představení cenný sbírkových předmětů, jejím záměrem je také poukázat na způsob vytváření (vzory), postupy šití a krojové rekonstrukce, tedy jak kroj vznikal a vzniká i dnes.

Autorka výstavy, muzejnice a švadlena Veronika Provodovská dodává: Výstava Řemeslo jak vyšité se věnuje vývoji a odlišnostem výzdoby mužských a ženských oděvních součástek v osmi krojových oblastech: na Uherskobrodsku, Hradčovicku (Hradčovsku), Nivnicku, Bánovsku, Březové, ve Strání, Vlčnově a na Kopanicích. Zde kroje současné vedle zanikajících (z konce 19. století) umožňují sledovat vývoj krojového odívání všech oblastí do padesátých let 20. století. Postupy výroby a vyšívání pak přibližují náhled na rozpracované oděvní součástky. Výstava je zaměřena na problematiku provedení výzdoby a rozlišování krojových součástek, jak lze jednotlivé kroje podle výzdoby odlišovat a přiřadit do konkrétních oblastí, protože správné určení často spočívá v drobných detailech.

Výtvarné řešení instalace zpracovala Alexandra Haluzová, výtvarnice muzea. Úvodní slovo pronese vedoucí odboru kultury a památkové péče Zlínského kraje, etnografka PhDr. Romana Habartová, na vernisáži vystoupí folklorní soubor Čečera ze Starého Hrozenkova, který kromě zpěvu písní představí i rjaseňje leknic a konope.

K výstavě je vydávána kniha, o jejímž uvedení na veřejnost v Uherském Brodě i Uherském Hradišti hodláme s předstihem informovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…